Ex-dokter: “Seksisme wordt nog steeds alom aanvaard in het voetbal”

Foto: AP

Ex-dokter: “Seksisme wordt nog steeds alom aanvaard in het voetbal”

Print

Voormalige Chelsea-dokter Eva Carneiro heeft in een interview met de Britse krant The Telegraph opnieuw van zich laten horen. Na haar vertrek op Stamford Bridge werd Carneiro zelfs met de dood bedreigd en kreeg ze seksuele verwensingen naar het hoofd geslingerd.

Het was de eerste keer sinds het proces tegen Chelsea en ex-coach José Mourinho dat Eva Carneiro opnieuw met de pers sprak. Een proces dat blijkbaar niet alleen gevoerd werd op de rechtbank, zo blijkt uit haar quotes. “Ook al ben ik niet aanwezig op de sociale media – ik heb misschien ooit eens één bericht geplaatst – toch zijn sommige bedreigingen van seksueel geweld en doodsbedreigingen hard bij mij aangekomen. Zij (de mensen die zulke bedreigingen uiten, nvdr.) zijn gewoon gezichtsloze lafaards.” Toch wil ze de steun die ze kreeg van zoveel anderen niet vergeten. “Ik had ongelooflijk veel steun vanaf dag en wil dan ook die mensen bedanken die me benaderden en die me volop gesteund hebben. Als je door een enorm moeilijke tijd gaat, dan betekent dat heel veel.”

Ex-dokter: “Seksisme wordt nog steeds alom aanvaard in het voetbal”
Eva Carneiro botste hevig met José Mourinho. Die noemde haar zelfs een ‘hoerendochter’. Foto: BELGAIMAGE

Alle miserie begon voor Carneiro toen ze in augustus 2015 het veld oprende om Chelsea-ster en Rode Duivel Eden Hazard te verzorgen. Mourinho was furieus om die actie, en al helemaal toen Thibaut Courtois vervolgens het veld afgestuurd werd op een belangrijk moment in de wedstrijd. Maar Carneiro hield steeds vol dat ze niets verkeerd deed. Nu gelooft ze dat haar zaak een gevaarlijke voorzet kan betekenen in het beroep van sportmedicus. “Als een dokter op het veld rent om een patiënt te helpen, een speler die medische assistentie vraagt, dan moet hij zijn job kunnen doen zoals bepaald in de Algemene Medische Raad. Het gaat over de gezondheid en veiligheid van je patiënten. Of je nu met voetballers werkt of in een ziekenhuis”, aldus Carneiro.

Ex-dokter: “Seksisme wordt nog steeds alom aanvaard in het voetbal”
Carneiro rende als arts van Chelsea het veld op om Eden Hazard te verzorgen. Foto: AFP

Seksuele discriminatie

Nadat ze van de bank werd gehaald bij Chelsea en hevig botste met Mourinho, verliet de dokter de Londense club. Na haar vertrek vertelde ze dat de Portugese coach haar een “hoerendochter” had genoemd. Op de rechtbank klaagde ze ook aan dat ze geregeld expliciete seksuele opmerkingen te horen kreeg van collega’s bij Chelsea. Ze gelooft dan ook dat discriminatie en een gebrek aan gendergelijkheid nog steeds een probleem is in de sport anno 2016.

“Voetbal heeft een discriminatieprobleem”, zegt ze. “En dat wordt nog steeds alom aanvaard. Maar het is de minst uitgedaagde vorm van discriminatie. Antisemitische opmerkingen en ander racistisch commentaar wordt luidkeels veroordeeld, maar dat is niet geval voor seksisme. Dat roept toch vragen op welke ruimte daarvoor is achter de schermen van de sport”, besluit ze.

Meer sportnieuws