Van der Poel sterker dan Van Aert na indrukwekkende inhaalrace op Duitse bodem

Print

Mathieu Van der Poel heeft de vierde manche in de Wereldbeker veldrijden gewonnen. De Nederlander startte nochtans bijzonder slecht in het Duitse Zeven, maar na een knappe inhaalrace bleek hij sterker dan Wout van Aert. Kevin Pauwels werd knap derde.

Door de afgelasting van de Duinencross in Koksijde, werd de vierde Wereldbekermanche vandaag afgewerkt in het Duitse Zeven. Opvallend: het was pas voor het eerst sinds 2003 dat een Wereldbekercross werd afgewerkt op Duitse bodem. Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) begon met een comfortabele voorsprong in het klassement op Laurens Sweeck, eeuwige rivaal Van der Poel (Beobank-Corendon) stond gezien zijn forfait door blessureproblemen in het begin van het seizoen pas op de 19de plaats.

Pech voor Van der Poel

Bij koude temperaturen voerde Tom Meeusen de troepen aan in de openingsronde, met Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout in zijn slipstream. Mathieu Van der Poel werd bij de start aangereden, brak enkele spaken en moest zijn concurrenten al snel laten gaan. Van Aert zag zijn kans om zijn voornaamste (enige?) rivaal al vroeg in de wedstrijd de genadeslag te geven, en voerde het tempo op. Enkel Meeusen kon in zijn wiel blijven.

Na twee ronden had het duo 10 seconden voorsprong op een grote groep met Vanthourenhout, Toon Aerts en Kevin Pauwels. Het gevaar kwam echter uit de achtergrond: Van der Poel was na een fietswissel ontketend. De Nederlander maakte in het zand zelfs al snel de aansluiting bij de achtervolgende groep. Tijd voor Van Aert om een tussenversnelling te plaatsen, Tom Meeusen kon het tempo van zijn “ploeggenoot” niet volgen.

Ontketende Nederlander

De situatie na drie ronden was als volgt: Van Aert alleen op kop, Meeusen volgde op 8 seconden. Achter de twee Belgen voerde Mathieu Van der Poel de achtervolgende groep aan op een vijftiental seconden. De Nederlander was nu ontketend, reed iedereen uit het wiel en maakte al snel de aansluiting bij Meeusen. Sterker nog: hij nam meteen de kop over en bleef jagen op eenzame leider Van Aert.

Halverwege de cross gebeurde het onvermijdelijke: Van der Poel sloot aan bij rivaal Van der Poel. Na de lange jacht had de Nederlander een korte adempauze nodig, maar op drie ronden van het einde was hij voldoende gerecupereerd om zijn meesterschap te demonstreren: een ontketende Van der Poel reed Van Aert op een kort maar zeer steil klimmetje los uit het wiel, en bouwde al snel een zeer comfortabele voorsprong uit.

Rustig, rustig!

Een ronde later kon Van der Poel al temporiseren en de wedstrijd rustig controleren. De Nederlander reed onbedreigd naar een knappe zege in de Wereldbeker, al behoudt Van Aert als tweede uiteraard wel de leiding in het klassement. In de achtergrond reed Kevin Pauwels nog knap voorbij Tom Meeusen en de derde podiumplek.

Voor Van der Poel was het al de achtste zege van het seizoen en daarmee brengt hij ook de bordjes in de Wereldbeker in evenwicht. Van Aert won begin dit seizoen de eerste twee crossen in de Verenigde Staten (Las Vegas en Iowa), Van der Poel was iets meer dan een maand geleden voor eigen volk de sterkste in Valkenburg. Voor de eerste twee manches had hij geblesseerd verstek moeten laten gaan. De zesde manche van het seizoen wordt op 18 december op de Citadel van Namen gereden.

Tijd om te rusten is er niet, zondag wordt in Hamme met de Flandriencross immers de derde manche van het seizoen in de DVV-Trofee gereden. In dat tijdsklassement staat Van Aert aan de leiding.

Meer sportnieuws