© BELGA

Negende overwinning van het seizoen voor Cant, Jelle Camps triomfeert bij junioren in Zeven

Sanne Cant heeft de wereldbekercross in het Duitse Zeven op haar naam geschreven. Cant bleef de Amerikaanse Katie Compton enkele seconden voor. De Italiaanse Arzuffi eindigt derde voor Sophie de Boer en Thalitha De Jong. De Nederlander Joris Nieuwenhuis versloeg Eli Iserbyt bij de beloften, terwijl Jelle Camps de beste was bij de junioren.

Vrouwen: Sanne Cant pakt negende zege

De Wereldbeker in het Duitse Zeven werd zaterdag een prooi voor Sanne Cant, goed voor haar negende overwinning van het seizoen. Cant haalde het voor de Amerikaanse Katie Compton en de Italiaanse Alice Maria Arzuffi. De Nederlandse Sophie de Boer behoudt haar leidersplaats in het klassement van de Wereldbeker met 258 punten, maar ziet Cant wel opschuiven naar een tweede plaats met 227 punten.

Het was De Boer die de eerste ronde voor haar rekening nam, Sanne Cant verloor even haar derde stek na een technisch foutje op een heuvel, maar wist al snel weer de aansluiting te maken in de tweede ronde waarna ze samen met De Boer afstand nam van de andere rensters. Lang zou dat evenwel niet duren, want bij het ingaan van de derde ronde kregen we een hergroepering en was het Ellen Van Loy die wat later versnelde.

Lang zou de renster van Telenet Fidea Lions die positie niet houden, Cant achtte haar moment gekomen en sloop weg. Katie Compton volgde op enkele lengtes met Van Loy in haar wiel. Compton wist zich te ontdoen van onze landgenote en keerde zelfs terug op Cant. In de slotronde had onze Belgische kampioene nog een taaie klant aan Compton, maar zou ze uiteindelijk, ondanks nog een foutje in de zandstrook, toch nog wegrijden bij de Amerikaanse en de overwinning binnenhalen. Compton werd tweede, de 22-jarige Italiaanse Arzuffi reed naar een derde plaats, goed voor een eerste podiumplaats in een Wereldbeker.

© BELGA

Beloften: zege voor Nederlander

Belgisch kampioen Thijs Aerts nam de start bij de beloften voor zijn rekening op het snelle parcours in Zeven, meteen gevolgd door de Nederlander Joris Nieuwenhuis en Quinten Hermans. Wereldkampioen Eli Iserbyt ging minder goed van start en was een ronde op achtervolgen aangewezen. Pas in de tweede ronde maakte hij de aansluiting, in zijn zog volgde Bertolini waardoor we met Aerts, Nieuwenhuis en Hermans vijf leiders kregen.

In dat groepje moest Aerts na enkele versnellingen van de Italiaan en de West-Vlaming de rol lossen. Iets over halfweg cross moest ook Europees kampioen Hermans het trio laten rijden. Nieuwenhuis gaf een sterke indruk en ging vooral op de heuveltjes fel tekeer. Finaal zou ook de Italiaan afhaken. In een spannend slotduel delfde Iserbyt uiteindelijk het onderspit tegen Nieuwenhuis, die volgend seizoen uitkomt voor de opleidingsploeg van Giant-Alpecin. Quinten Hermans klopte in de sprint Bertolini voor de derde plaats en snoept zo enkele kostbare punten af van de Italiaan.

Joris Nieuwenhuis wordt meteen ook de nieuwe leider in het klassement van de Wereldbeker. De Nederlander telt 110 punten, tien meer dan Gioele Bertolini, die de eerste Wereldbeker won in Valkenburg en in Zeven vierde werd. Quinten Hermans staat met twee derde plaatsen op een derde plaats met 90 punten.

© BELGA

Junioren: Jelle Camps wint

Het was Jelle Camps die de beste start nam in Zeven. Hij dunde het veld uit en na één ronde telden we nog acht renners vooraan. Pidcock, de voorbije weken telkens aan het feest in elke wedstrijd waar hij aan de start kwam, versnelde halfweg de tweede ronde en ontdeed zich van zijn metgezellen. Even leek het erop dat er alweer geen maat zou staan op de Brit, maar dat was buiten Toon Vandebosch gerekend die de aansluiting maakte vooraan. Lang reed het duo niet samen op kop, want Pidcock kwam ten val en verloor kostbare tijd.

Vandebosch aarzelde niet en ging stevig door. Snelle starter Camps vond zijn tweede adem en knokte zich terug naar voren in de wedstrijd. Vandebosch moest wat later een gaatje laten en Camps snelde naar de zege. Pidcock kwam nog stevig opzetten voor de tweede plaats, maar zou uiteindelijk vrede moeten nemen met een derde stek.

Voor Camps is het zijn tweede overwinning van het seizoen. Eerder toonde hij zich de sterkste in de Superprestige in Gieten. Yentl Bekaert, die vierde werd, behoudt zijn leidersplaats in de Wereldbeker met honderd punten. Toon Vandebosch volgt als tweede met 85 punten, Andreas Goeman staat derde met 75 punten.

Meer sportnieuws