Bewakingsagenten mogen (een beetje) politiewerk doen

Foto: BELGA

Bewakingsagenten mogen (een beetje) politiewerk doen

Print

Bewakingsagenten mogen weldra beperkte taken van de politie overnemen. Ze mogen mensen oppervlakkig fouilleren, tassen doorzoeken of kijken of iemand een wapen bij zich heeft. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bekendgemaakt.

De nieuwe regels over wat bewakingsagenten mogen doen, staan in de hervormde wet op de private veiligheid. Die is vrijdag door de federale ministerraad goedgekeurd. Bedoeling van die wet is de politie werk uit handen nemen. Een besparing op het politionele werk is het niet, wel wordt de veiligheid verhoogd, zegt minister Jambon (N-VA) tijdens een persconferentie in zijn ambtswoning. “Met dezelfde politie-inzet zullen we nu meer kunnen doen.”

Basisregel is dat de privésector ingezet kan worden in het veiligheidsbeleid. “Maar”, verduidelijkt Jambon, “arrestaties van personen of interpretaties van camerabeelden blijven wel het monopolie van de politie.”

Bewakingsagenten mogen (een beetje) politiewerk doen
Foto: BELGA

Toch zullen bewakingsagenten dingen mogen doen, die tot nu toe enkel agenten mochten doen. Bewakingsagenten mogen gebouwen sweepen: doorzoeken op wapens, explosieven en gevaarlijke voorwerpen. Razzia’s waarbij personen gezocht worden, mogen ze niet doen.

Voorts zullen ze toegangscontroles mogen uitvoeren: ze mogen mensen oppervlakkig fouilleren, ze mogen bagage inkijken en op niet publiek toegankelijke plaatsen mogen ze een visuele controle uitvoeren op voertuigen. Op die niet publiek toegankelijke plaatsen zullen bewakingsagenten voortaan ook identiteitscontroles mogen houden.

Wapens

In sommige gevallen zullen privébewakers ook wapens mogen dragen. Maar alleen als ze ingezet worden om de toegang van een militair domein te controleren of aan sommige ambassades en internationale instellingen.

De bewakingsagenten zullen in bepaalde delen van het land, havengebieden en op de nucleaire sites, ook actief op zoek mogen gaan naar personen die daar niet moeten zijn. Ze mogen die personen niet arresteren, daarvoor moeten ze de politie bellen.

Ook zullen ze bagage en voertuigen mogen doorzoeken bij toegangscontroles op luchthavens, internationale stations, nucleaire sites, aan militaire domeinen, ambassades of internationale instellingen en in havens en aan Seveso-bedrijven.

Aan de instellingen in bovengenoemde lijst, zullen privébedrijven ook mobiele camera’s mogen gebruiken, net als op plaats die een veiligheidsrisico vormen. Maar dan moet er wel een beslissing van de regering zijn.

Nieuw is ook dat de gemeenteraad nu de bevoegdheid krijgt om tijdelijk bewakingsagenten in te zetten om een bepaald deel van de publieke ruimte, zoals een winkelstraat, te beveiligen.

Camera’s en drones

Tot slot zullen door de hervormde wet bewakingsagenten nu wettelijk bevoegd zijn om politieagenten van bepaalde taken te ontlasten. Ze zullen bijvoorbeeld mobiele camera’s en drones kunnen gebruiken en veiligheidszones te bewaken. En dat was volgens Jambon de bedoeling. “Het takenpakket van bewakingsagenten wettelijk uitbreiden, zorgt niet voor een besparing op de politiemiddelen”, zegt de minister. “Wel zal het voor meer veiligheid zorgen.”

Nu in het nieuws