“Bladzijde uit de geschiedenis wordt omgedraaid”

Didier Reynders. Foto: ISOPIX

“Bladzijde uit de geschiedenis wordt omgedraaid”

Print
Met de dood van Fidel Castro, de leider van de Cubaanse revolutie, wordt een bladzijde van de geschiedenis omgedraaid. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in een bericht op de microblogsite Twitter. Premier Michel gebruikt gelijkaardige woorden.

Reynders drukt nog zijn deelneming uit aan Raul, de broer van Fidel Castro en de huidige president van Cuba, en alle naasten van de overledene.

Ook premier Charles Michel heeft het over een bladzijde die omgedraaid wordt. "Met de dood van Castro komt er een definitief einde aan de Koude Oorlog die de wereldbevolking verdeelde de vorig eeuw", klinkt het in een mededeling.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft via Twitter dan weer opgeroepen om de erfenis van Castro voort te zetten.

De linkse Maduro reageerde zo als een van de eerste politieke leiders op het overlijden. Hij zit dan ook in hetzelfde ideologische kamp. In navolging van de overleden Hugo Chavez voert hij een links, socialistisch beleid in Venezuela. Zo wees Maduro ook op de innige band tussen beide landen.

"Aan alle revolutionairen van de wereld, we moeten zijn erfenis voortzetten, zijn banier van onafhankelijkheid, socialisme en humaan thuisland", schreef Maduro op Twitter. Hij nam ook reeds contact op met Raul Castro, de broer van en de huidige president, om "solidariteit en liefde over te maken aan het Cubaanse volk".

Volgens Michail Gorbatsjov, de laatste Sovjet-president, slaagde Castro er in zijn land "te versterken" en de Amerikaanse blokkade te weerstaan.

“Fidel heeft weerstand geboden en zijn land versterkt tijdens de zwaarste Amerikaanse blokkade ooit. Er lag toen een monumentale druk op zijn schouder en hij kon ... zijn land leiden naar het pad van een onafhankelijke ontwikkeling", aldus de laatste president van de Sovjet-Unie, de jarenlange medestander van Cuba, in een reactie aan het Russische persagentschap Interfax.

Voor Gorbatsjov zal Castro altijd "een groot politiek man" blijven die een "diepe indruk" maakte op "de geschiedenis van de mensheid".

Fidel Castro was "de grootste" en "was voor mij als een tweede vader". Zo reageerde de Argentijnse voetballegende Diego Maradona zaterdag op het overlijden van de vader van de Cubaanse revolutie. "Dit is een vreselijke dag", zei 'Pluisje'.

De verkozen president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft met een weinig tot nietszeggende tweet gereageerd op het overlijden van Fidel Castro. "Fidel Castro is dead! ", luidde de eerste, laconieke reactie van Trump - met uitzondering van het uitroepteken. De Republikeinse miljardair heeft na de dooi tussen Havana en Washington duidelijk gemaakt dat hij die toenadering niet ziet zitten. President Barack Obama, de bewerkstelliger van het akkoord, heeft intussen nog steeds niet op de dood van de 'lider maximo' gereageerd.

 

Fidel Castro heeft een "enorme impact" op de geschiedenis gehad. Of die impact heilzaam was, daarover zal "de geschiedenis" oordelen. In een communiqué naar aanleiding van Castro's overlijden spreekt de Amerikaanse president Barack Obama voorts zijn "vriendschap voor het Cubaanse volk" uit en beklemtoont hij hoe hij en zijn regering "hard hebben gewerkt" om de Amerikaans-Cubaanse relaties te herstellen na meer dan een halve eeuw van "verdeeldheid en diepe politieke onenigheid".

.

Nu in het nieuws