Hebben wij misschien in de evolutie van de westerse beschaving een fase gemist?

Foto: Photo News

Standpunt

Hebben wij misschien in de evolutie van de westerse beschaving een fase gemist?

Print

Soms spreken de harde cijfers voor zichzelf en hebben ze niet veel commentaar nodig. Ik had dat gevoel gisteren toen ik vernam dat in België elke drie dagen een dodelijk slachtoffer valt als gevolg van partnergeweld. Dat geweld komt voor in een op de zeven gezinnen, een kwart van de slachtoffers zoekt geen hulp en wie dat wel doet, begint er gemiddeld pas na 35 incidenten aan, na ongeveer twee jaar.

De redenen zijn velerlei. Maar het is duidelijk dat veel te maken heeft met angst en schaamte. We mogen ons niet de illusie maken dat we dit kunnen oplossen met sensibiliseringscampagnes, maar toch zijn die nog altijd hard nodig. Net als meer sociale controle en een beter bestraffingsbeleid. Dat bewijzen de cijfers.

Zo mogelijk nog meer ontsteld was ik door het bericht dat liefst een vierde (!) van de Belgen vindt dat in bepaalde situaties seks zonder toestemming van een van beide partners moet kunnen. Slechts 4% van de dossiers leidt tot een veroordeling, 90% van de slachtoffers doet nooit aangifte en 44% van de klachten wordt geseponeerd. Dus: als een vrouw op een feestje onder invloed is van drank of als ze sexy gekleed gaat, volg dan gerust het devies van Donald Trump: “Grab her by the pussy!” De pakkans is namelijk bijzonder klein en u krijgt zelfs de goedkeuring van een aanzienlijk deel van uw landgenoten. Dat is vanzelfsprekend ironisch bedoeld.

Het wordt nog erger. Volgens de Eurobarometer, die het onderzoek uitvoerde in alle Europese landen, doen wij het veel slechter dan al onze buurlanden en moeten we op de zwarte lijst enkel Roemenië, Bulgarije, Hongarije en Tsjechië laten voorgaan. Daar kunnen we onmogelijk trots op zijn. Hebben wij misschien in de evolutie van de westerse beschaving een fase gemist? Volgens verscheidene vrouwenorganisaties wel. Veel vrouwen gedragen zich in onze samenleving nog steeds onderdanig, ze zijn volgens het onderzoek zelfs minder afkerig van seks zonder toestemming dan de mannen. En dat terwijl 93% van de slachtoffers vrouwen zijn. Begrijpt u dat?

Volgens de vrouwenorganisaties worden we nog steeds opgevoed met allerlei stereotypen over de verhouding tussen de geslachten die allang niet meer van deze tijd zouden mogen zijn.

Stereotypen of niet: ik geef staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) gelijk als ze seks zonder toestemming bestempelt als geweldpleging. En dat is uiteraard strafbaar. Het is niet altijd makkelijk te bewijzen, maar ik vrees dat alles toch begint met vrouwen die voor zichzelf opkomen en een overheid die hen daarbij helpt.

Door Lex Moolenaar, senior writer, brieven@gva.be

.

Nu in het nieuws