Fidel Castro (90) is overleden

Foto: EPA

Fidel Castro (90) is overleden

Print

Fidel Castro, de leider van de Cubaanse revolutie, is vrijdagavond overleden. Dat heeft zijn broer Raúl Castro, de huidige president van het eiland, aangekondigd op de nationale televisie. Fidel was 90 jaar oud. Zijn lichaam zal worden verbrand.

De aanvoerder van de Cubaanse revolutie is vanavond om 22.29 uur (vrijdagavond Cubaanse tijd, zaterdagochtend Belgische tijd) overleden”, verklaarde Raúl Castro op tv. Hij voegde toe dat het lichaam van Fidel verbrand zal worden, zoals hij dat zelf wilde. Hoe de afscheidsplechtigheid zal verlopen, is nog niet duidelijk.

Na een guerrillastrijd tegen het bewind van dictator Batista en diens vlucht uit het land, kwam Fidel in 1959 aan de macht. Hij werd eerst premier en later president. Hij leidde Cuba tot 2006, toen hij de macht om gezondheidsredenen overdroeg aan zijn vijf jaar jongere broer Raúl. In 2011 droeg hij ook zijn laatste officiële functie, die van nummer één van de Cubaanse communistische partij, over aan zijn broer Raúl.

De laatste jaren verscheen Fidel nog maar sporadisch in het openbaar. Dat gebeurde onder meer nog in augustus, toen hij zijn 90ste verjaardag vierde.

Met het heengaan van Fidel, amper twee jaar na de aankondiging van een historische toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten, kan de pagina van de Koude Oorlog definitief omgedraaid worden. Die stortte de wereld bijna in een kernoorlog, tijdens de rakettencrisis van 1962. De Amerikanen ontdekten toen dat de Russen in het geheim raketbases bouwden op Cuba. Een kernoorlog werd op het nippertje afgewend omdat Moskou zijn met raketten geladen schepen op het laatste moment terugriep.

 

 

.

Nu in het nieuws