© AFP

Ex-gevangene Uli Hoeness is opnieuw voorzitter van Bayern München

Uli Hoeness is vrijdag met een overweldigende meerderheid opnieuw tot voorzitter van Bayern München verkozen. De 64-jarige Duitser, die van 1970 tot 1978 als spits voor Bayern voetbalde, werkte nadien ruim dertig jaar als manager bij de Duitse grootmacht. In 2009 werd hij voorzitter, tot hij in 2014 in de cel belandde wegens belastingsontduiking. Sinds eind februari is hij weer vrije voeten.

Hoeness was vrijdag de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Karl Hopfner, die de functie sinds 2014 invulde, had zich aanvankelijk ook kandidaat gesteld, maar trok zich terug toen Hoeness bekendmaakte dat hij bij de club terug wou keren. Van de 7.152 aanwezige leden kreeg Hoeness er 6.886 achter zich. 108 leden stemden tegen en 58 onthielden zich.

Ex-international Hoeness werd begin 2014 veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Het clubicoon van Bayern had de fiscus voor een slordige 28 miljoen euro opgelicht. Direct na zijn veroordeling legde Hoeness zijn topfunctie in Beieren neer. Hij verdween in juni 2014 achter de tralies, maar mocht een half jaar later overdag al naar buiten. Al snel liet Hoeness zich weer zien bij zijn geliefde club en ging hij onder meer als assistent in de jeugdwerking aan de slag. Begin dit jaar kwam hij definitief op vrije voeten, toen de helft van zijn straf erop zat. Nu staat hij ook weer aan het roer bij “zijn” club.

“Dat ik hier weer sta, dank ik aan twee families. Die van mij en die van Bayern”, zei Hoeness. “Bedankt voor deze tweede kans. Ik wil een verbinder zijn, een kameraad, een raadgever voor spelers en andere werknemers van deze club.”

Meer sportnieuws