Lot van legendarisch café De Muze blijft onzeker

Print

Ook vrijdagavond was het café dus gewoon open, nog altijd zonder een overnemer. Foto: Wim Hendrix

Antwerpen -

De uitbaters van Het Elfde Gebod kunnen voorlopig de Muze dan toch niet overnemen. De rechter sprak gisteren een vonnis uit in de zaak en oordeelde dat er een te grote rechtsonzekerheid is om het handelsfonds nu toe te wijzen.

Tijdens de behandeling van de zaak vorige week vrijdag was al duidelijk geworden dat de overname van de Muze geen eenvoudige zaak is. De eigenaren, drie zussen die het pand van hun vader hebben geërfd, staan erop dat het interieur door de overnemer in de oorspronkelijke staat wordt hersteld. Dat wil zeggen dat de verdiepingen, die in de jaren negentig zijn doorgeslagen om er balkons van te maken, op kosten van de overnemer zouden moeten worden dichtgemaakt en dat erboven een woonruimte moet komen. Pas in de rechtszaal hoorde de advocaat van de kandidaat-overnemers wat die ‘herstelling’ precies inhoudt.

Er lijken nu twee opties over te blijven. De Muze gaat failliet of Jan van den Braak kan via zijn advocaat een verlenging van de WCO vragen. Dan zou de curator opnieuw de overdracht van het handelsfonds kunnen vragen, ondertussen via de vrederechter duidelijkheid kunnen afdwingen over het huurcontract en de herstellingen, en daarna het handelsfonds definitief laten toewijzen.

Soort grafsteen

Jan van den Braak zelf was ervan overtuigd dat vrijdag zijn laatste dag zou zijn als café-uitbater van de Muze. Daarom plaatste hij een gedenkplaats in de vloer, die eruit ziet als een grafsteen. “Ik heb mezelf vanmorgen begraven, het laatste kunstproject in de Muze, maar het bleek vandaag dan weer niet de laatste dag te zijn. De uitspraak van de rechter is terecht. Ik ga nu met mijn advocaat overleggen om te bekijken wat we kunnen doen. Maar ik zal hier blijven, zoals ik altijd heb gezegd. Ik blijf open totdat ik dood ben.”

Lees het volledige artikel in Gazet van Antwerpen editie stad

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio