Europa steunt chemie in Antwerpen

BlueChem komt op het terrein van het nieuwe bedrijventerrein BlueGate, vlak bij de Herenpolderbrug in Hoboken

Europa steunt chemie in Antwerpen

Print
Hoboken -

Europa investeert 3,4 miljoen euro in de ontwikkeling van BlueChem, een broedplaats voor jonge ondernemers in de chemische sector in Antwerpen.

Op BlueChem krijgen jonge starters in de chemiesector de kans om hun ideeën uit te werken tot volwaardige producten. Het gebouw van BlueChem wordt in 2020 geopend en komt op het nieuwe bedrijventerrein BlueGate, vlak bij de Herenpolderbrug in Hoboken.

“BlueChem wordt een gebouw met vier verdiepingen, met daarin ook een achttal laboratoria”, zegt Peter Garré, manager van het bedrijf Bopro, dat BlueChem mee ontwikkelt. “Er is plaats voor zo’n 200 starters. De startende bedrijven die er komen, moeten wel een huurprijs betalen. Maar ze krijgen ook geld van de stad Antwerpen, waarmee ze bijvoorbeeld apparatuur voor hun bedrijf kunnen kopen. In BlueChem zal ook plaats zijn voor managers van grote bedrijven uit de chemiesector, die de starters kunnen begeleiden met hun zakenplan en met de ontwikkeling van hun processen.”

Ook de Universiteit Antwerpen komt naar BlueChem. “Doctoraatsstudenten van de ingenieursopleiding zullen allerlei onderzoeken doen op de site van BlueChem”, zegt Garré. “Zo komen verschillende spelers in de chemiesector in Antwerpen op één plaats samen.”

De uitbating van BlueChem gebeurt door chemiefederatie Essenscia. “Deze broedplaats kan de aantrekkingskracht van de Antwerpse chemiesector versterken en extra investeringen aantrekken”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van Essenscia Vlaanderen.

De ontwikkeling van BlueChem kost 13 miljoen euro. De stad Antwerpen neemt 4 miljoen euro voor haar rekening. De helft van het geld komt van de privésector.

.

Nu in het nieuws