Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Ingmar Uytdewilligen gaat in Lichtaart voluit voor zege: “Ik wil Stijn Huys nog eens kloppen”

VeldrijdenDe Nieuwsblad Moedige Veldrijder TrofeeLichtaart

Ingmar Uytdewilligen is niet bijgelovig. In de dertiende manche van De Moedige Veldrijder, vandaag in Lichtaart, wil hij de strijd voor de zege aangaan met klassementsleider Stijn Huys. Het parcours moet daarbij zijn bondgenoot worden.

“Ik denk dat zonder abnormale omstandigheden het podium van dit regelmatigheidscriterium vastligt”, oordeelt de 25-jarige renner uit Zandvliet. “Stijn Huys heeft in het algemeen klassement ruim honderd punten voorsprong op mij. Die achterstand is niet meer goed te maken. Ik heb als tweede dan weer een bonus van 86 punten op Jens Gys. Ook dat is dus vrij geruststellend. Zeker de eerste twee plaatsen liggen dus nagenoeg vast. Het klassement moeten Huys en ik dus niet meer in het achterhoofd houden.”

“Het gaat hem louter om de dagzege, en die wil ik graag pakken. Vorig jaar werd ik in Lichtaart enkel voorafgegaan door Yorben Van Tichelt, die toen veruit de sterkste was. Het parcours daar ligt me en over mijn conditie van de laatste weken kan ik niet klagen. In Rijkevorsel kwam ik niet aan de start, omdat de geboorte van onze zoon Louis toen absolute prioriteit kreeg (lacht). Een week later werd ik veertiende in de cross in ‘s Hertogenbosch, die gewonnen werd door Mathieu Van der Poel.”

“Het voorbije weekend won ik in het Nederlandse Hilversum en een dag later in Lieshout kon enkel Joris Nieuwenhuis me voorblijven. Ik weet ook dat het geen topveldritten zijn, maar geloof me dat je een zege of de dichtste ereplaats niet zomaar in de schoot geworpen krijgt.”

Uytdewilligen begon uitstekend aan de Nieuwsblad Moedige Veldrijder Trofee met winst in de eerste twee wedstrijden in Steenhuffel en Kessel. Ook in Wiekevorst en Vorselaar reed hij niet buiten de eerste zes. Vraag is dan waar het liep mis liep.

“In Koningshooikt, daags na Vorselaar, werd ik door materiaalpech getroffen en moest ik de strijd staken. Daar heb ik veel punten verloren en kon Huys meteen een grote kloof slaan. Daarna is Huys me altijd voorgebleven in de uitslagen. Ik wist al vlug dat eindwinst niet voor dit jaar zou zijn. Precies daarom wil ik in Lichtaart nog eens laten zien dat het anders had kunnen lopen.”

“Over twee weken staat bij mij ook de veldrit in Essen met rood aangekruist. Ik ben van Essen afkomstig en heb er nog heel veel supporters. Als ik er bij de eerste twintig kan eindigen, is de veldrit voor mij geslaagd. Ook het BK in Oostende begin januari is natuurlijk een doel om naartoe te werken. Bij de eliterenners zonder contract kan je als kampioen hier en daar dan wat startgeld oprapen en dat is altijd mooi meegenomen”, aldus Uytdewilligen.