© Jan Van der Perre

Tom Waes zet schouders onder omvorming Den Brandt tot wijnkasteel

Volgend weekend toveren de mensen van Masterglass het kasteel Den Brandt even om tot een wijnkasteel. En meer, want ook likeuren en distillaten komen aan bod.

JOHAN VAN BAELEN

Masterglass wil meer zijn dan een gewone wijnbeurs. Daarom bundelen de organisatoren van Winefairs Leuven en Lanaken de krachten met wijnexpert en fijne neus Frank Van der Auwera en wijnambassadeur Tom Waes. Samen toveren ze het kasteel Den Brandt om tot een heus wijnkasteel, waar vele Franse wijnboeren jaloers op zouden zijn.

Zaterdag en zondag kan je daar kennismaken met een selectie van wijnen die je in België kan vinden. Daarvoor zijn er niet alleen een drietal wijnmakelaars aanwezig, die normaal verkopen aan wijnhandelaars. Ook bekende en minder bekende wijnhandelaars zullen er een standje hebben.

Wijn in een kartonnen doos

“We willen de bezoekers een zo breed mogelijk kijk gunnen op de wijnwereld”, zegt Frank Van der Auwera, tevens wijnexpert van uw krant en van het magazine CittA.

Zo zijn er de importeurs van Spaanse wijn La Buena Vida en hun collega’s in het Italiaanse veld, Licata Vini. Rouseu uit Gent brengt dan weer een ruime selectie van Zuid-Afrikaanse en Californische wijnen mee. “We trachten vooral een goede selectie te maken, ook met bio- en natuurlijke wijnen, een selectie uit Oost-Europa en zelfs een Vlaamse bottelaar van zogenaamde bags-in box. We willen alomvattend zijn”, aldus Van der Auwera.

“Het gaat in Den Brandt overigens niet alleen om wijnen. Ook spirits krijgen een plaats”, zegt medeorganisator Stefan Frissen.

“Ik wil vooral dranken komen ontdekken”, zegt ambassadeur Tom Waes. “Want wijn is wel geëvolueerd van een duur hebbeding voor een exclusief clubje van kenners, naar fantastische wijnen van minder dan tien euro.”

Daarvan worden driehonderd exemplaren uitgekozen in de pas verschenen WijnKoopGids van Frank Van der Auwera. “En de vijftien beste daaruit, de superlaureaten, worden hier op het kasteel uitgekozen”, zegt Frank.

Op het kasteel zelf of online kan u inschrijven voor enkele masterclasses. Kaasmeesters Van Tricht koppelen comtékazen met wijn, sherry, sake en Duvel.

Hongerigen kunnen ter plekke in foodtrucks terecht of ze kunnen zich inschrijven in de Nocturne van zaterdag met hapjes van restaurant Umami.

www.winefair.be, zaterdag en zondag 11-18u, 10 euro.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio