© BELGA

Huiszoeking Terzake-journalist “Flagrante schending van wet op bronnengeheim”

De huiszoeking bij Terzake-journalist Bart Aerts en de inbeslagname van zijn telefoon naar aanleiding van perslekken in de zaak van de Kasteelmoord, is “hallucinant”. Dat zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). “Dit is een flagrante schending van de wet uit 2005 op het journalistiek bronnengeheim”, aldus Deltour donderdag. De VVJ gaat de kwestie ook aankaarten bij minister van Justitie Koen Geens, klinkt het.

Dat de mobiele telefoon van de VRT-journalist in beslag is genomen, dient volgens Deltour voor het uitlezen van alle communicatie die hij had, “ook met zijn vertrouwelijke bronnen”. “Journalisten hebben het recht op bescherming van hun vertrouwelijke bronnen”, aldus Deltour. “De wet is heel duidelijk, maar dan stel je vast dat die niet wordt toegepast.”

Volgens Deltour zit de onderzoeksrechter in Brugge met een probleem. “De onderzoeksrechter zal waarschijnlijk stellen dat die bron zichzelf heeft bekendgemaakt. Maar als de journalist zegt dat hij zijn bron niet openbaart, stopt het.”

De openbare omroep VRT protesteerde al met klem tegen de manier van werken van de politie en het gerecht. Er wordt een verzoekschrift ingediend bij de onderzoeksrechter in Brugge “om de vrijgave van de telefoon te eisen”, zei de VRT woensdag in een persbericht.

“Ik hoop dat de VRT nu snel die telefoon terugkrijgt”, aldus Deltour. “De journalist is technisch werkloos zonder zijn telefoon. Dan is het ook nog altijd de vraag wat hij nog met zijn telefoon kan doen. De schade is enorm bij Bart Aerts. Wie van zijn vertrouwelijke bronnen zal hem nu nog willen contacteren, nu je ziet dat het zo makkelijk wordt blootgelegd? “

Deltour stelt nog dat de VVJ de journalist alle mogelijke dekking zal geven. “We gaan dit ook aankaarten bij de minister van Justitie, we tillen dit naar het hoogste niveau.”

Kasteelmoord: parket bevestigt huiszoeking bij journalist ‘Terzake’

© BELGA

Speurders van de federale politie hebben woensdagvoormiddag in Brussel een huiszoeking uitgevoerd in de woning van Terzake-journalist Bart Aerts. Daarbij werden onder meer zijn computer geraadpleegd en zijn telefoon in beslag genomen. De journalist werd daarna ook meegenomen naar Brugge voor verhoor. Dat meldt de openbare omroep VRT. Die protesteert tegen wat hij noemt "de schending van het bronnengeheim".

De actie van de politie past in een onderzoek naar perslekken in de zogenaamde zaak van de Kasteelmoord. In de Terzake-uitzending van 17 november waren een aantal afgetapte telefoongesprekken uit het onderzoek naar de Kasteelmoord te horen. Daaruit bleek dat de familie van het slachtoffer, Stijn Saelens, contact zocht met het Brugse parket en magistraten.

Speurders hebben de computer van de journalist geraadpleegd en zijn telefoontoestel in beslag genomen. De man werd vervolgens voor verhoor meegenomen naar Brugge.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, heeft intussen de huiszoeking bevestigd.

Gelekt door Peter Gyselbrecht

Vorige week pakte Terzake uit met telefoongesprekken die moesten aantonen dat de familie van Stijn Saelens er alles aan gedaan had om het onderzoek te manipuleren. Zo liet de VRT gesprekken beluisteren tussen vader Saelens en magistraten. Het parket-generaal heeft de gesprekken onderzocht en liet vrijdag in een persbericht weten dat er geen sprake was van manipulatie.

Na de verdwijning van Saelens lieten speurders alle telefoongesprekken in zijn entourage opnemen. Die opnamen zitten in het gerechtelijk dossier. Inmiddels heeft Peter Gyselbrecht, zoon van André Gyselbrecht, bekend dat hij de afgetapte telefoongesprekken uit het dossier van de kasteelmoord, heeft gelekt. In een persmededeling benadrukte Gyselbrecht dat zijn vader André van die démarche niet op de hoogte was. Naar eigen zeggen handelde Gyselbrecht uit machteloosheid.

Bronnengeheim

De VRT protesteert met klem tegen deze manier van werken van de politie en het gerecht. Er wordt een verzoekschrift ingediend bij de onderzoeksrechter in Brugge "om de vrijgave van de telefoon te eisen", zegt de VRT in een persbericht. De inbeslagname van de telefoon is volgens de VRT "niet alleen flagrant in strijd met de wet op het bronnengeheim, ze schaadt ook het werk van de betrokken journalist".

Schoonbroer slachtoffer lekte telefoongesprekken in kasteelmoord

© BELGA

Peter Gyselbrecht geeft toe dat hij zelf getapte telefoongesprekken in de zaak van de kasteelmoord aan de VRT-redactie heeft bezorgd. In een persmededeling benadrukt Gyselbrecht dat zijn vader André van die démarche niet op de hoogte was. Naar eigen zeggen handelde Gyselbrecht uit machteloosheid.

Donderdagavond werden in Terzake fragmenten uit getapte telefoongesprekken in het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens uitgezonden. “Ik, en ik alleen heb de VRT-redactie de getapte telefoongesprekken bezorgd die te horen waren tijdens de uitzending. Ik heb dit gedaan op eigen initiatief, zonder dat mijn vader André Gyselbrecht dit wist. Ik heb dit gedaan tegen het advies in van Meester Johan Platteau, die ik dank tot vandaag mijn advocaat te zijn geweest.”

In zijn mededeling stelt Peter Gyselbrecht dat hij zich al jaren machteloos voelt. De schoonbroer van het slachtoffer Stijn Saelens schreeuwt immers al meer dan vier jaar zijn onschuld uit. Toch vraagt het parket om hem samen met vier andere verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor de moord op de kasteelheer.

Nu in het nieuws