© rr

Parket vraagt 30 jaar voor moord in Syrië

Het parket heeft woensdag 30 jaar geëist tegen Hakim Elouassaki, de 25-jarige man uit Vilvoorde die heeft toegegeven in Syrië een man te hebben vermoord. Er stonden nog vijf andere Syriëstrijders terecht voor terroristische moorden in Syrië. Het is de eerste keer in ons land dat teruggekeerde Syriëstrijders vervolgd worden voor moorden in oorlogsgebied.

Sam Reyntjens

Eén van die moorden kreeg de correctionele rechtbank van Antwerpen woensdag te zien in een ongecensureerd onthoofdingsfilmpje. Het federale parket ziet geen enkele verzachtende omstandigheid voor zoveel gruwel, ook niet voor Hakim die in Syrië hersenschade had opgelopen bij een granaataanval en als enige is aangehouden. In de rechtbank werd onder andere het telefoongesprek afgespeeld waarin Hakim over de moord vertelt tegen zijn vriendin. Achteraf in zijn verhoor zei hij dat hij het alleen vertelde om indruk te maken.

De procureur vorderde voor de zes beklaagden de maximumstraf van 30 jaar cel en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gedurende nog eens 15 jaar. Volgende week gaat de zaak verder met het pleidooi van de verdediging.

Het proces zou maandag van start gaan, maar er waren problemen met de overbrenging van de verdachte en de zaak kon pas woensdag voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners