© JoDW

© JoDW

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

BAANBREKERS. Safety-Product pleit voor meer kreukelpalen langs onze wegen

“Eén op de drie doden in het verkeer valt naast de weg en niet op de weg”, zegt Carolien Willems, bedrijfsleider bij Safety-Product in Olen. Al jaren ijvert ze voor meer kreukelpalen langs onze wegen. Bij een aanrijding rijt de paal open en wordt hij vervolgens platgewalst.

(Ivo Meulemans)

Safety-Product in Olen is een onderdeel van de Groep Maes uit Pulle (Zandhoven) dat gespreid over drie locaties 220 werknemers telt. Safety-Product zelf stelt vijf mensen tewerk.

De Kempense firma is de enige producent van zogenaamde kreukelpalen in ons land. “Een kreukelpaal is een stalen verlichtingspaal die sterk is als hij rechtop staat”, vertelt Carolien Willems (39). “De uiteinden van de plaat zijn niet gelast, maar met klinknagels vastgemaakt. Bij een aanrijding schieten die nagels los en wordt de paal vervolgens door het voertuig platgewalst.”

Safety-Product maakt jaarlijks 3.000 tot 4.000 kreukelpalen. Op het bedrijfsterrein aan Hoogbuul in Olen beschikt Safety-Product over een eigen crashsite. Er worden regelmatig demonstraties gegeven. “In totaal hebben we al 45 palen in de prak gereden”, zegt Carolien. “Mensen moeten met de eigen ogen de impact kunnen vaststellen vooraleer ze vaak beseffen dat kreukelpalen en veilige bermen levens kunnen redden. Het is een beetje zoals bij het dragen van de gordel. Aanvankelijk was ook niet iedereen overtuigd van het nut van die maatregel.”

De productie van kreukelpalen is volgens Carolien geen eindpunt. “De Franse overheid heeft ons gevraagd om ook de verkeersborden vergevingsgezind te maken”, zegt ze. “We hopen de verkeersborden in 2017 op de markt te brengen. Verder denken we aan kreukelpalen voor verkeerslichten.”

Lees het volledige verhaal woensdag in Gazet Van Antwerpen - editie Kempen

MEER OVER Baanbrekers

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio