© Bert De Deken

© Bert De Deken

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

BAANBREKERS. Sidec maakt wegen en fietspaden waterdoorlatend

Bij Sidec in Balen hebben ze een product ontwikkeld voor de aanleg van waterdoorlatende wegen, opritten, parkeerterreinen en fiets- en wandelpaden.

(Ivo Meulemans)

Het product draagt de naam Terradec. Na meer dan drie jaar onderzoek en ontwikkeling, is de firma vorige maand gestart met de commercialisatie ervan. “Het gaat om een combinatie van kwarts en een speciaal bindmiddel”, zegt bedrijfsleider Yves Jonckers (44). “Nadat we de juiste polyurethaan hadden gevonden, hebben we het spreekwoordelijke peper en zout toegevoegd.”

Het verbod op het gebruik van pesticiden speelde mee in de kaart van Sidec. “De stad Hasselt bracht in 2010 een product dat wij naast zwembaden leggen, aan rond een deel van haar bomen”, zegt Yves. “Het resultaat was verbluffend: water en lucht werden doorgelaten. En er groeide geen onkruid. Maar het product was te duur.”

Bij Sidec ontwikkelden ze vervolgens zelf Terradec. In 2013 werd het product opnieuw uitgetest rond de bomen in Hasselt. “We leveren enkel de grondstoffen. Een half jaar geleden is Terradec in Libanon gebruikt bij de aanleg van opritten van hotels”, vertelt Yves. “En in Engeland is ons product al gebruikt bij de aanleg van openbare parkeerterreinen.”

Terradec is 20 tot 25 procent duurder dan waterdoorlatende klinkers. Yves Jonckers: “Met verschillende kleuren natuurkwarts is het wel mogelijk om tekeningen of een logo aan te brengen in de verharding.”

Samen met de Universiteit Gent werkt Sidec aan een nieuw product voor de vloerindustrie. “Het gaat om een superinnovatie die over twee tot drie jaar op de markt komt.”

Lees het volledige verhaal woensdag in Gazet Van Antwerpen - editie Kempen

MEER OVER Baanbrekers

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio