© Medialaan

'Familie' blaast 25 kaarsjes uit en is 'hotter' dan ooit

De VTM-soap 'Familie' blaast binnen een maand, op 30 december, 25 kaarsjes uit. Twee weken geleden nam de cast nog de Story Award voor ‘populairste tv-programma van het jaar’ in ontvangst. Eén dag later onthulden ze hun eigen ster op de walk of fame in Plopsaland De Panne. 'Familie' houdt elke dag meer dan 700.000 kijkers aan het scherm gekluisterd en scoort ook bij de jongere doelgroep. De soap lijkt na 25 jaar dus 'hotter' dan ooit. Waarom?

InKe

1. De moord op June en de zoektocht naar de dader

In de vorige seizoensfinale kreeg überbitch June Van Damme een kogel in het lijf. De moord was de start van een spannend en langgerekt onderzoek naar de dader. Wekenlang was elke fan van de Vlaamse televisieserie op zoek naar de moordenaar van June. Letterlijk soms, want VTM werkte een heus moordspel uit met een app en tips in het straatbeeld van Mechelen, Leuven en Antwerpen. Ook tijdens de recentste afleveringen waren er talloze plottwists. Een slimme wisselwerking dus tussen televisie, de app en de sociale media: iedereen kon meedenken over wie June vermoord had.

Aan die zoektocht kwam twee weken geleden een einde: Cédric haalde de trekker over uit wraak voor de verkrachting van zijn moeder Véronique. Dat zorgde dan weer voor een schokgolf op sociale media: een grote verrassing voor sommige kijkers, een bevestiging van hun vermoedens voor anderen. #familie was trending.

Cédric is de moordenaar van June.

2. Grootste (online) community

De (goed onderhouden) Facebookpagina van 'Familie' heeft meer dan 274.600 volgers, heel wat meer dan de pagina van die andere populaire soap, 'Thuis'. Die heeft zo'n 166.700 vind-ik-leuks. De makers van 'Familie' beantwoorden op de Facebookpagina vragen van kijkers, peilen naar hun mening of laten hen gewoon hun gal spuwen.

Twee weken geleden mochten 500 fans nog naar Plopsaland komen voor een babbel met of een foto of handtekening van de Familie-acteurs. De opbrengst van Op de Koffie met Familie gaat integraal naar Rode Neuzen Dag.

;

3. Nieuwe en oude acteurs

De soap is dan wel 25 jaar oud, de voorbije weken werden heel wat vernieuwingen duidelijk op het scherm: van cast en verhaallijnen tot beeldvoering en belichting. De Familie-kijkers verwelkomden een hele resem nieuwe personages, vertolkt door bekende koppen. Zo maakten Kürt Rogiers, Vincent Banic, Jaak Van Assche, Ini Massez en Darya Gantura de voorbije weken hun intrede. Vanaf januari 2017 komt daar ook Erika Van Tielen bij.

Hoewel enkele vaste waarden de laatste jaren moesten vertrekken, zijn anderen nog wel van de partij. Annie Geeraerts kruipt intussen al 25 jaar in de huid van Anna ('de bomma') Dierckx in ‘Familie’. “Die jaren zijn voorbijgevlogen, vooral omdat ik het zo graag doe. Ik weet dat ik die rol niet eeuwig kan spelen, en dan zal ik met spijt in het hart afscheid moeten nemen.” Anna was in de allereerste aflevering 64 jaar. Op vrijdag 30 december wordt haar 90ste verjaardag gevierd in een extra lange aflevering.

Erika Van Tielen maakt volgend jaar haar opwachting.

Familie, elke weekdag om 20.00 bij VTM

Vastgoed

Jobs in de regio