© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

1 / 3

Mogelijk sporen van Romeinse boerderij aangetroffen

Op de plek waar de nieuwe Chirolokalen en jeugdhuis Hoje van Hombeek (Mechelen) komen, zijn sporen van een eeuwenoude boerderij van 15 meter lang en zeven meter breed blootgelegd. Mogelijk stamt die zelfs uit de tijd van de Romeinen.

Sven Van Haezendonck

In opdracht van de Chiro en het jeugdhuis gebeuren er momenteel opgravingen op de toekomstige terreinen aan de Zemstseweg. De stad draagt de kosten voor dat onderzoek, zo’n 44.000 euro. “We zijn nu een week bezig en de resultaten zijn toch verrassend. Zo hebben we paalsporen van een houten gebouw gevonden. Dat dateert vermoedelijk uit de Romeinse tijd, in de periode van de eerste tot de derde eeuw na Christus”, vertelt archeoloog Margot Vander Cruyssen van BAAC uit Gent.

Toch zal onderzoek nog moeten uitwijzen of die veronderstelling klopt. “Het zou ook nog kunnen dat de boerderij uit een latere periode dateert, de middeleeuwen bijvoorbeeld”, zegt ze. Als Mechelse vindt ze het vooral boeiend om in de eigen streek opgravingen te doen. “Dit soort sporen zal je zelfs in het stadscentrum niet gauw aantreffen”, stelt Margot.

"Geschiedenis wordt herschreven"

In een week tijd hebben ze ook al scherven van aardewerk zoals potten en kruiken opgegraven, metaal en een slijpsteen. “Een werktuig dat de landbouwer destijds gebruikte om zijn zeis en sikkel te slijpen. Allemaal materiaal uit de IJzertijd en de Romeinse tijd, wat ons vermoeden versterkt dat het wel degelijk om een Romeinse boerderij gaat”, zegt stadsarcheoloog Bart Robberechts.

Voor een 200-tal kinderen waren de opgravingen de voorbije dagen in elk geval een interessante klasuitstap. Zowel leerlingen van de Esdoorn- als de Sint-Maartenschool kwamen langs. “De kinderen krijgen zo de kans om met eigen ogen te zien hoe de geschiedenis van hun dorp wordt herschreven” zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen). “Zo maakt onze dienst Archeologie het Mechelse verleden tastbaar.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio