© Margo Tilborghs

Woonproject laat monument in volle glorie verrijzen

Samenwonen in beschermde quarantainestallen

De plannen om van de quarantainestallen een woonproject te maken, zijn rond. Er komen 41 woningen en twee kangoeroewoningen. De bouw start in de lente van 2017. Het hele project zou in de zomer van 2019 helemaal afgewerkt moeten zijn.

Margo Tilborghs

De quarantainestallen werden in 1896 gebouwd om er koeien, paarden en varkens te keuren en te brandmerken. Er was ook een slachterij met gebouwencomplex aan verbonden. Het vetvee kwam veelal per trein toe. Vandaar dat in de directe omgeving de oude stationsloods te vinden is.

De site stond jarenlang te verkommeren tot ze in 1988 openbaar verkocht werden. Frans Boden werd de nieuwe eigenaar en blies de quarantainestallen nieuw leven in met een rommelmarkt, speeltuin, vijver, danscafé en een klein museum om de sfeer van vroeger weer op te roepen.

In de zomer van 2013 viel het doek definitief over de quarantainestallen. "De regels en normen voor het uitbaten van een drank- en feestgelegenheid werden alsmaar strenger, waardoor het onmogelijk werd om nog goed te kunnen werken", vertelt Boden. "Met pijn in mijn hart heb ik de zaak toen moeten sluiten. Maar ik ben blij dat de stallen nu een andere bestemming krijgen als woonproject. Mijn familie en ik zullen hier ook een nieuwe woning krijgen. Echt verhuizen doe ik dus niet."

Na de sluiting in 2013 begon het monument opnieuw te verkommeren tot projectontwikkelaar Joeri bal het gebouw kocht. “Op het domein van 1,7 hectare komt een veertigtal woningen met privétuin en terras. Er zullen ook een aantal gemeenschappelijke delen zijn, zoals een buurthuis, zwemvijver, halfoverdekte terrassen, een parkje, moestuin, zwembad met wellness en kunnen er kantoorruimtes, ondergrondse parkeerplaatsen en elektrische auto’s gedeeld worden. Een buurtwinkel behoort ook tot de mogelijkheden. Het worden zogenaamde BEN-woningen (bijna-energieneutraal) met geothermie, zonnepanelen en regenwaterrecuperatie.”

De huizen worden verkocht door First Immo. “We willen graag iedereen uitnodigen om de site en de plannen te bekijken”, zegt Gert Vandekeybus. “Wie dus graag meer wil weten, kan op zaterdag 26 en zondag 27 november tussen 11 en 16u langskomen.”

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) zal iedereen verwelkomen op zaterdag om 13.30u en samen met ons en projectontwikkelaar Joeri Bal toelichting geven. Daarna start een wandeling met dorpsgids Maria Gommeren langs domein Hemelrijk.

www.heem.be, www.firstimmo.be

Lees het hele artikel dinsdag in Gazet Van Antwerpen, editie Noord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners