Marc Helsen bundelt honderd ultieme reiservaringen

Foto: Joren De Weerdt

Marc Helsen bundelt honderd ultieme reiservaringen

Herentals - Een bevalling op een truck in de Andes, bijna verzopen onder het ijs in Alaska en een bloedhete rondvaart tussen de krokodillen in Congo. Je maakt wat mee in je luie zetel. Toch als je verdwaalt in '100 ultieme reiservaringen voor de avontuurlijke wereldreiziger'. In zijn dertiende boek bundelt Marc Helsen (62) uit Herentals honderd exotische kortverhalen én praktische tips.

Marc Helsen – journalist bij Gazet van Antwerpen – trok de voorbije veertig jaar van Afghanistan tot Zimbabwe. Wat bezielt de homo toeristicus? “Wij reizen om te leren”, grapt Marc doodserieus. “Ik wil slimmer thuiskomen. Hoewel ik het in essentie ben, beoog ik niet de toerist uit te hangen. Ik reis echt om te schrijven, anders interesseert het mij niet. Veertien dagen liggen nietsnutten op een playa is niet voor mij weggelegd. Ik weet me altijd te redden. Hoewel ik niet uitzonderlijk veel talen spreek, lukt het mij toch om overal ter wereld een pint te bestellen.”

Alaska noemt Helsen zijn tweede vaderland. “De Inuit of Inupiat - eskimo horen ze niet graag - zijn een ras apart. Je moet uit weerbarstig hout gesneden zijn om in Alaska te overleven. Ik ben er een keer of tien geweest, meestal in de zomer en de herfst, maar ook al voor een lange tocht met sledehonden op en langs de Yukon River, in de ijskoude winter. Ik ontmoette er ooit mensen wiens ouders met een speer en met hun blote handen op beren joegen. De tactiek is om roerloos voor zo’n beest neer te ­hurken. Wanneer de grizzly op zijn achterste poten gaat staan om zich op de jager te storten, is het de kunst om je speer net in zijn hart te plaatsen. Niet te vroeg, niet te laat en zeker niet ernaast, want dan verwond je hem alleen maar en ben je er geweest. Alles in het leven is timing.” 

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio