De bijzondere medewerkers van Brownies&downieS

Foto: Kioni Papadopoulos

De bijzondere medewerkers van Brownies&downieS

Baarle-Hertog - Acht bijzondere helpers stelt Evi Tuitjer (28) tewerk in haar lunchcafé en B&B. Kanjers noemt ze hen. Ze maken deel uit van de enige vestiging van Brownies&downieS in ons land. En de locatie is al even apart: in Baarle-Hertog, pal op de Belgisch-Nederlandse grens.

Het lunchcafé gaat alle dagen open om 9.30u. Tijdens het weekend kan je zelfs al vanaf 8u ­komen ontbijten. Voor de medewerkers en hun begeleiders start de werkdag om 8.30u met een kopje koffie en een praatje. “Noem het maar onze dag­opstart”, vertelt Evi. “Rond 8.45u verdelen we de ochtendtaken. Dat gaat over poetsen, strijken, was opvouwen en groenten en fruit snijden. Van elke taak hebben we een pictogram gemaakt, die plaatsen we op het pictobord. Dat bord maakt de dagindeling voor iedereen overzichtelijk en begrijpelijk. Ook voor diegenen die niet kunnen lezen.”

In de keuken staat chef Ralf aan het roer. Hij kreeg vandaag al hulp van Amber (18) bij het snijden van de appels voor de appeltaart die op het menu staat. En zij zorgde ook voor de komkommer­schijfjes. Nu vouwt ze vlijtig de ­pasgewassen keukenhanddoeken op. Straks vult ze samen met Evi de bestekzakjes en tijdens de lunch helpt ze mee in de bediening. Al ligt dat ­laatste niet voor de hand, want Amber heeft er haar rolstoel voor nodig. “Maar dan steekt een ­begeleidster een helpend handje toe. Zij duwt de rolstoel en Amber draagt het bord”, schetst Evi. “En samen brengen ze de bestelling naar de gasten. Zo lukt het ook. En op die manier kan Amber ook helpen in de bediening.”

“We proberen echt om iedereen bij alle taken te betrekken. In plaats van te zeggen: ‘Dat kan jij niet met jouw beperking’, zoeken we naar mogelijkheden om hen toch de kans te geven iets nieuws ­te leren. We zoeken en proberen, en nadien evalueren we. Dat doen we regelmatig, zowel met de ­medewerkers als met hun ouders en de begeleiders. En als een bepaalde taak niet lukt, zorgen we voor iets anders dat hen wel afgaat.” 

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio