© BERT DE DEKEN

BAANBREKERS. Powerbox belooft stroom en warmte voor elk gezin

Maken we over enkele jaren allemaal onze eigen, milieuvriendelijke brandstof? Als het van Kempenaar dr. Hugo Vandenborre afhangt, hoeft dat zelfs zo lang niet meer te duren. Zijn uitvinding rond waterstof komt over enkele maanden op de markt. Dat blijkt uit onze reeks Baanbrekers Kempen.

Guy Van Nieuwenhuysen

Wetenschapper en ondernemer Hugo Vandenborre uit Kasterlee ontwikkelde op de Open Manufacturing Campus in Turnhout de Solenco Powerbox. Dat toestel gebruikt de overtollige elektriciteit die door zonnepanelen is geproduceerd om water te splitsen in waterstof en zuurstof.

De waterstof is een brandstof die wordt opgeslagen in een tank. Wanneer de zonnepanelen te weinig stroom produceren, wordt de waterstof weer naar de Solenco Powerbox geleid. Die zet deze brandstof om in stroom en in warmte voor de verwarming en het sanitair water.

De uitvinding van dr. Hugo Vandenborre is klaar voor commercialisering, maar moet, net als de auto op waterstofwaarin ook uitvindingen van de Kempense wetenschapper zijn verwerkt, nog enige weerstand overwinnen.

Dat is volgens Vandenborre slechts een kwestie van tijd. In een volgende fase zou de Solenco Powerbox niet enkel de woning van stroom en warmte kunnen voorzien, maar wordt het ook mogelijk om thuis de waterstofauto bij te tanken.

Lees meer over Solenco Power en andere Baanbrekers in editie Kempen van Gazet van Antwerpen op maandag 21 november

MEER OVER Baanbrekers

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio