Dit artikel is exclusief voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Het ongeziene verhaal van Fort Filips: Grotere verontreiniging dan ramp met Exxon Valdez

Lukas De Clercq tussen de verroeste olievaten in de grond. Hij bracht de enorme verontreiniging in kaart. Foto: Joris Herregods

Het ongeziene verhaal van Fort Filips: Grotere verontreiniging dan ramp met Exxon Valdez

Tientallen verroeste olievaten, een blauwe film op het vijverwater en enorme plassen met teerachtige smurrie: Fort Filips, een overwoekerde ruïne tussen Scheldelaan en Schelde in de Antwerpse haven, is het decor van een ongeziene milieu-verontreiniging. Jarenlang lieten de Antwerpse industrie, de stad en het leger hier hun petroleumafval verbranden of dumpen, minstens 48 miljoen liter. De haven bereidt nu de dringende sanering voor.

“Nu begrijp ik hoe in een oerwoud volledige steden kunnen verdwijnen”, mopper ik terwijl mijn jonge gids Lukas De Clercq en ik ons een weg banen langs glibberige hellingen, onder omgevallen bomen, langs verraderlijk diepe putten en door metershoge scherpe braamranken. Van een fort is voor buitenstaanders nauwelijks iets te zien. Fort Filips in de Antwerpse haven, gelegen langs de Scheldelaan op zo’n 2,5 km onder de Van Cauwelaertsluis, doet dan ook bij weinigen een belletje rinkelen.

De snel groeiende ...

Meest gelezen GVA+

Sportartikels voor abonnees