Dossier Oosterweel

Zonnepanelen op overkapte Antwerpse Ring?

Archiefbeeld Foto: BFM

Zonnepanelen op overkapte Antwerpse Ring?

Print

Het idee om de A12 te overkappen met zonnepanelen krijgt veel bijval bij Bart Tommelein (Open Vld). De Vlaams minister van Energie vindt een overkapping met zonnepanelen ook een goed idee voor de Antwerpse Ring.

De Boomse schepen van Mobiliteit Schepen Bosteels (Open Vld) stelde donderdag voor om de A12 te overkappen met zonnepanelen waarvoor Bomenaars ook zouden kunnen intekenen. Het lijkt een wild idee, maar het project krijgt de steun van zijn partijgenoot en Vlaams minister van energie Bart Tommelein.

“We hebben in Vlaanderen weinig beschikbare ruimte om zonnepanelen en hernieuwbare energie te plaatsen. Dus als we zouden kunnen overkappen met zonnepanelen en we laten de burgers daarin mee participeren, dan vind ik dit een zeer goed idee”, zegt Tommelein op atv.

Om de A12 van Reet tot aan de Rupeltunnel te overkappen met zonnepanelen, zouden daar 56.000 stuks voor nodig zijn, iets wat volgens Tommelein perfect haalbaar is. “Ons elektriciteitsnet is in staat om 6,4 miljoen zonnepanelen te dragen.”

De minister wil zich engageren om het wettelijk kader te creëren waarbinnen dit soort projecten uitgevoerd kunnen worden zodat burgers kunnen intekenen om een lagere energiefactuur te bekomen.

Ondertussen ziet Tommelein een overkapping met zonnepanelen ook als een optie voor de Antwerpse Ring. “Als men overkapping zegt in Antwerpen kan dat dienen om ook een aantal andere creatieve zaken te realiseren. Waar het kan, moeten we dat heel open bekijken.”

Video: atv

Meer over Oosterweel en overkapping Ring