© BELGA

Geen financiële steun voor Stadsregio Turnhout

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans is bereid de nieuwe Stadsregio Turnhout experimenteerruimte te gunnen, maar extra financiering zit er niet. Die is er enkel voor echte fusies.

De vier gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar vormen voortaan de Stadsregio Turnhout, was vrijdag te lezen inDe Standaard. Ze gaan samenwerken rond onder meer mobiliteit, detailhandel, horeca en toerisme. Begin volgend jaar komt hun overkoepelende Regioraad voor de eerste keer samen.

De vier gemeenten lieten onmiddellijk weten heel wat te verwachten van minister Liesbeth Homans. “We vragen erkenning van ons model, ondersteuning en experimenteerruimte om het uit te bouwen -vandaag worden we dikwijls beknot door decreten en administraties”, zei Eric Vos, burgemeester van Turnhout. “We maken ons sterk dat we het bewijs kunnen leveren dat er iets beters bestaat dan vrijwillige fusies - die nu alleen ontstaan bij kleinere gemeenten uit schrik om bij een centrumstad gevoegd te worden en ook niet bijdragen tot een verhoging van de bestuurskracht.”

Het zijn net die vrijwillige fusies waar de Vlaamse regering een bedrag tegenover heeft gesteld. Gemeenten die de stap zetten kunnen tot 500 euro per inwoner schuldverlichting krijgen. Stadsregio’s hoeven daar niet op te hopen. “Dit staat volledig los van de fusiebonus”, zegt Homans. Dat de interesse voor vrijwillige fusies beperkt is, ontkent de minister. “Twee fusieprojecten hebben hun intentie al kenbaar gemaakt en er lopen gesprekken met verschillende andere gemeenten.”

Homans moedigt de samenwerking wel aan. “Ik heb het decreet intergemeentelijke samenwerking gewijzigd, zodat men meerdere doelstellingen kan bundelen in één intergemeentelijk samenwerkingsverband. Dat laat gemeenten toe deze vormen van samenwerking te bundelen in één structuur.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners