Container met 310 kilogram cocaïne die in Antwerpen moest belanden, eindigt in Denemarken

Themabeeld. Foto: AP

Container met 310 kilogram cocaïne die in Antwerpen moest belanden, eindigt in Denemarken

Print

Het is een raadsel hoe een container met 12 pakken cocaïne, in totaal 310 kilogram, in de Deense haven Fredericia aankwam en uiteindelijk in de even Deense stad Esbjerg belandde. Volgens de Deense onderzoekers was het de bedoeling dat de container in de haven van Antwerpen werd uitgeladen.

Elk jaar zou via Antwerpen tot 15 ton drugs worden verhandeld. De haven is een belangrijke verwerker van containerschepen uit Zuid-Amerika en zo een draaischijf in de internationale drughandel. Naar Deense normen is een drugsvangst van 310 kg echter uitzonderlijk groot, zelfs de grootste ooit in een container.

De container vertrok op in juni in Brazilië en kwam op 11 juli aan in Antwerpen. Daar zou hij een week moeten gestationeerd blijven, voor hij naar Fredericia vertrok. Maar daar kwam de container met illegale lading, verborgen onder de bodem van de container, al op 14 juli toe. Samen met de andere containers uit het schip werd hij overgebracht naar een strengbewaakte ‘import area’ in Holstenvej.

Dus zelfs als de drugsmaffia, via een eigen trackingsysteem hun container hadden gelokaliseerd, dan nog konden ze niet over de hoge hekken en langs de bewakingscamera’s passeren. Uiteindelijk ontdekten arbeiders die de container moesten uitladen voor een bedrijf in Esbjerg de verborgen pakjes.

Zeven verdachten

Volgens de Deense onderzoeksrechter Lars Petersen, zo bericht de lokale krant Judske Vestkusten, zou een dispuut tussen twee drugshandelaars de reden zijn geweest waarom de container veel sneller van Antwerpen naar Fredericia werd verscheept. Het Deense parket heeft nu negen dagen de tijd om bewijzen te verzamelen tegen zeven verdachten: drie Belgen en vier Nederlanders.

MEEST RECENT