Antwerpse schrijver: “Betaal uw waterfactuur niet”

Foto: Kioni Papadopoulos

Antwerpse schrijver: “Betaal uw waterfactuur niet”

Print
Antwerpen / Mortsel -

Auteur Jeroen Olyslaegers heeft op facebook opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid na de aankondiging dat de drinkwaterfactuur op 1 januari weer gaat stijgen.

In zes jaar is de drinkwaterfactuur 39 procent duurder geworden, en vanaf 1 januari zou er mogelijk een pak bij te komen. Dat blijkt uit de tariefplannen die de drinkwatermaatschappijen hebben ingediend, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen donderdag.

Ook Antwerps auteur Jeroen Olyslaegers stelt zich hier vragen bij. Op Facebook schrijft hij: “Ik heb een voorstel tot collectieve burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik stel voor om vanaf januari geen waterfactuur meer te betalen, omdat de watermaatschappijen van plan zijn om nog maar eens het tarief te verhogen omdat we MINDER verbruiken.”

“Het kan niet de bedoeling zijn om incassobureaus overuren te laten draaien,” verklaart hij aan de telefoon, “waar gaat dat geld toe gaat dienen? Is dit geen verdoken belasting?”

Bij de Watergroep klinkt het dat de waterleidingen en andere installaties niet gesubsidieerd worden. De aanleg en het onderhoud ervan zijn voor rekening van de watermaatschappijen.”Het gemiddeld verbruik daalt en dat is ook niet de reden van deze stijging, we hebben vijftig jaar geleden een investeringspiek gekend en veel van die installaties zijn aan vervanging of vernieuwing toe”, vertelde woordvoerster Kathleen De Schepper, “ook willen we inzetten op slimme watermeters en onthardingsinstallaties omdat onze klanten zachter water wensen.”

Ook nuanceerde ze de cijfers die het Laatste Nieuws en De Morgen publiceerden. “Op de totale factuur bedraagt de stijging gemiddeld 11% over een periode van 6 jaar,” vertelde de woordvoerster, “volgens het ingediende dossier zou de totale waterfactuur dan met 6 à 7% stijgen, de component drinkwater met 15% en de volgende jaren met 1,5 à 2%.”

MEEST RECENT