Videotheken halen slag thuis in strijd tegen 'imagotaks'

Print
Antwerpen - De stad Antwerpen gaat enkele aanpassingen doorvoeren aan de omstreden taks voor imagoverlagende winkels. Onder meer videotheken en culturele en sportieve verenigingen lijken daardoor de dans te zullen ontspringen.

Het stadsbestuur voerde vorig jaar een ‘uitbatingsvergunning’ in. Zaken die volgens de stad geen meerwaarde betekenen kregen een extra belasting opgelegd van 1.500 euro. Onder meer nachtwinkels, seksshops en gokkantoren werden geviseerd, maar ook videotheken en vzw’s.

Enkele videotheekuitbaters verzetten zich tegen de taks en de stad lijkt nu te zwichten. Club-vzw’s die kunnen aantonen dat ze een culturele of sportieve invulling hebben worden nu vrijgesteld van de ‘imagotaks’. Ook de echte videotheken zullen geen taks meer moeten betalen vanaf januari 2017, zo bevestigt schepen Koen Kennis (N-VA) aan ATV.

Voor oppositiepartij PVDA is de aanpassing “een stap in de goede richting”, maar de partij wil eigenlijk dat de belasting volledig wordt afgeschaft. “De wildgroei aan dit soort winkels kan men ook op een andere manier tegengaan, via vergunningen”, zegt Sim Dereymaeker. “Door die belasting te heffen is de stad er vooral op uit om bepaalde zaken in het faillissement te duwen.”

Het reglement wordt komende maandag gestemd op de Antwerpse gemeenteraad. 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio