VIDEO: Beklim eens een kerk

Foto: Joren

VIDEO: Beklim eens een kerk

Ze beklimmen torenspitsen van kerken en kathedralen, ze ­bengelen aan koorden langs gevels van oude en nieuwe wolken­krabbers en ze stappen door dakgoten van eeuwenoude ­kastelen en schuren. Het zijn de Monumentenwachters van de provincie ­Antwerpen. ­CittA trok met twee van hen naar de Sint-Waldetrudiskerk in Herentals, voor een grondige inspectie.

Om op het dak te geraken van de Waldetrudiskerk te geraken, moeten Monumentenwachters Sjef Ketelslagers uit Arendonk en Erik Müller uit Schoten zich door een klein zolderraampje wurmen. Wij houden ons hart vast bij deze luchtacrobatie, want we schatten de hoogte ­tussen zolder en grond toch op zo’n 20 meter. Maar de ‘voorstelling’ moet nog maar beginnen. Even ­verder stapt Sjef uit de dakgoot en bengelt hij slechts aan een koord langs de gevel van de kerk. In de goot wordt hij door zijn collega Erik ‘gezekerd’, zoals dat in vaktermen heet. Dat komt erop neer dat Erik zijn val zal opvangen mocht een van de koorden breken.

Het tafereel in hartje Herentals heeft veel weg van het beklimmen - of in dit geval het ­afdalen - van een berg in de ­Himalaya. Maar de ­Monumentenwachters hebben niet graag dat ze vergeleken worden met alpinisten. “Dat verhoogt alleen het spektakelgehalte van onze job “, vindt Erik. “­Terwijl we in ons werk juist alle spektakel willen bannen. Als we voorzichtig werken, ­hebben we alles altijd onder controle. Ik zeg steeds: wat wij doen is veiliger dan de ­Turnhoutsebaan in ­Borgerhout oversteken.”     

 

 

 

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio