Dossier Oosterweel

Groen positief over nota intendant: “Overkapping is noodzakelijk”

Foto: BELGA, JVDP

Groen positief over nota intendant: “Overkapping is noodzakelijk”

Print

Groen heeft positief gereageerd op de ambitienota van overkappingsintendant Alexander D’Hooghe. “Ik ben blij met de hoge ambities die de intendant schetst”, laat fractieleider Wouter Van Besien optekenen in een persbericht.

Intendant Alexander D’Hooghe maakte maandag bekend dat de volledige overkapping van de Antwerpse Ring 9 miljard euro gaat kosten. Hij werd aangesteld om de mogelijkheden van de overkapping te onderzoeken en presenteerde zijn conclusie in een tweehonderd pagina’s tellend rapport.

Groen-fractieleider Wouter Van Besien is naar eigen zeggen “blij met de hoge ambities die de intendant schetst”. “D’Hooghe benadrukt in zijn nota de noodzaak van de overkapping van de Antwerpse Ring voor een gezonde en economisch welvarende toekomst voor de stad”, stelt Van Besien vast. “Hij doet ook een duidelijke oproep voor een andere mobiliteit, de zogenaamde modal shift. Minder personenwagens, meer openbaar vervoer en fietsers, goederenvervoer over spoor en water, een slimme kilometerheffing en de afschaffing van bedrijfswagens. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke en ambitieuze maatregelen waar wij ons met Groen volledig in kunnen vinden.”

“Enorme investering”

Van Besien looft ook de oproep voor meer participatie via een werkgemeenschap. “Een overduidelijke kritiek op het gesloten-deurenbeleid van de BAM van de voorbije vijftien jaar. Dit alles zorgt voor een open vizier, met veel aandacht voor participatie, zeker voor het zuidelijk deel van de Ring. Maar, in het noordelijk deel van de Ring houdt de intendant noodgedwongen vast aan beslist beleid: het BAM-tracé. Dat maakt de nota op dat vlak ongeloofwaardig. Zo geeft D’Hooghe wel een ontwerpopdracht voor het Noordkasteel met de vraag om er een aantal ‘leefbaarheidsmaatregelen’ te nemen. Maar het uitgangspunt blijft dat er met de Oosterweelknoop een verkeerswisselaar op deze plek komt. En die kan je met enkele ‘leefbaarheidsmaatregelen’ uiteraard niet wegtoveren.”

De 9 miljard euro die de overkapping van de Ring zal kosten volgens D’Hooghe heeft ook Van Besien verbaasd. “Een overkapping vraagt een enorme investering. Uiteraard kan je zo’n project niet op één jaar uitvoeren en betalen. Maar de gefaseerde aanpak, waarbij het BAM-tracé eerst komt en een overkapping waar geen geld voor is, later, is wel heel doorzichtig. Zonder robuust financieel plan, dreigt de ambitie voor een overkapping enkel ambitie te blijven.”

Meer over Oosterweel en overkapping Ring