© rr

Steenrijke ex-inwoner Brasschaat vervolgd voor fraude

Superbelegger en schilderijenverzamelaar Louis Reijtenbagh (70) wordt vervolgd wegens jarenlange belastingontduiking. Het proces tegen de steenrijke Nederbelg wordt morgen ingeleid.

jbs

De 70-jarige Reijtenbagh verhuisde in 1995 officieel naar Monaco, maar zou nog tot in 2010 in Brasschaat gewoond hebben. Zijn activiteiten als belegger beheerde hij vanuit een kantoor in Antwerpen-Zuid.

Volgens het parket heeft de voormalige Nederlandse huisarts al die jaren amper tot geen belastingen betaald op zijn riante inkomsten, die zijn beland in een kluwen bedrijven over de hele wereld, zoals Veengate NV in België, Dardanos Limited op Malta en Monash United op de Britse Maagdeneilanden. Het parket viseert honderden miljoenen euro. Naast de internationale fraude en witwaspraktijken wordt Reijtenbagh ook vervolgd als leider van een criminele organisatie.

Reijtenbagh vergaarde een fortuin door te speculeren op koersdalingen. Hij verdiende tientallen miljoenen aan de ondergang van vrachtwagenfabrikant DAF. Toen Getronics in 2003 in zwaar weer raakte, leverde dat hem nog eens honderd miljoen euro op. In 2009 legde ABN Amro beslag op ruim zestig kunstwerken van de multimiljonair, van onder meer Vincent van Gogh en Henri Moore. De bank eiste tientallen miljoenen euro van Reijtenbagh.

Het proces tegen Reijtenbagh, zijn familieleden en handlangers wordt morgen ingeleid.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio