Erdogan roept Turken in VS op tot waakzaamheid

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (archief) Foto: AFP

Erdogan roept Turken in VS op tot waakzaamheid

Print

De Turkse regering heeft haar onderdanen die in de Verenigde Staten wonen of van plan zijn er heen te gaan opgeroepen ‘waakzaam te zijn wegens de sociale spanningen en betogingen’ na de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president.

Dat staat in een communiqué dat gepost werd op de site van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Turkse autoriteiten raden hun bevolking aan ‘niet in de buurt te komen van wijken waar de betogingen in intensiteit toenemen, voorzorgsmaatregelen te nemen, en de laatste informatie te volgen via de lokale media’. Daarnaast waarschuwen ze ook voor de ‘heropflakkering van verbale of fysieke agressie van xenofoob of racistisch karakter in de hele Verenigde Staten’.

Ook zaterdag zijn weer duizenden betogers op straat gekomen in verschillende Amerikaanse steden om te protesteren tegen Trumps verkiezing.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet vrijdag al vanuit de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn ongerustheid blijken over de ‘onverdraagzaamheid die zich als de pest aan het verspreiden is in een deel van de Europese landen’.

Verschillende landen van hun kant waarschuwen dan weer in hun reisadvies voor de situatie in Turkije. Vorige maand nog riep Washington de familieleden van hun consulair personeel in Istanboel terug.

.

Nu in het nieuws