Economische inspectie gaat scherper controleren op verlenen consumentenkrediet

Foto: IMAGEGLOBE

Economische inspectie gaat scherper controleren op verlenen consumentenkrediet

Print

De economische inspectie gaat de controles opvoeren bij winkels die consumentenkrediet verlenen. Volgens VTM NIEUWS is het immers nog altijd te gemakkelijk om in winkels dure spullen op krediet te kopen.

VTM NIEUWS stapte met een verborgen camera een grote winkel binnen om een tv-toestel te kopen. De verkoopster stelde de reportageploeg een aantal wettelijk verplichte vragen. Ze vroeg ook naar de financiële situatie. Na 10 minuten kreeg de ploeg een kredietkaart met een limiet van 3.000 euro. Ook in een andere winkel van dezelfde keten kreeg de ploeg naar verluidt zonder problemen een kredietkaart.

Chantal De Pauw van de Federale Overheidsdienst Economie vindt dat “schokkend”. “Zeker in deze periode met de eindejaarsfeesten in zicht maakt het voor mensen die het financieel moeilijk hebben zeer aanlokkelijk om die 3.000 euro op te gebruiken.”

De economische inspectie wil de controles bij handelaars opvoeren. “We gaan nog gerichter controleren, vooral tijdens periodes waarin mensen de neiging hebben om consumentenkredieten aan te gaan, bijvoorbeeld tijdens de eindejaarsperiode. We gaan ook richtlijnen schrijven voor de kredietverleners zodat zij heel goed weten hoe zij de wetgeving moeten respecteren”, aldus De Pauw.

“Het probleem vandaag is dat de consument zelf moet bewijzen dat de kredietgever hem niet voldoende informatie heeft bezorgd, of dat de beoordeling over zijn financiële draagkracht niet voldoende gebeurd is”, zegt volksvertegenwoordiger Leen Dierick (CD&V). “Het is dan ook goed dat de minister van Consumentenzaken, Kris Peeters, deze bewijslast omkeert.”

.

Nu in het nieuws