Kabila wil grondwet wijzigen om president te kunnen blijven

Congolees president Joseph Kabila (archief) Foto: REUTERS

Kabila wil grondwet wijzigen om president te kunnen blijven

Print

Een delegatie van de VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag in de Congolese hoofdstad Kinshasa gepleit voor ‘een vreedzame overgang naar kalme verkiezingen’. Tijdens hun ontmoeting met Kabila kregen de Veiligheidsraadleden te horen dat de Congolese grondwet een derde mandaat niet mogelijk maakt, maar dat die grondwet geamendeerd kan worden.

Dat tweette Stephen Hickey, politiek raadgever bij de Britse VN-missie. Hij heeft het over ‘heel zorgwekkende uitspraken’.

De delegatie is sinds vrijdag in Congo, en reist maandag door naar buurland Angola. De delegatie is afgereisd naar Kinshasa om de politieke crisis te bedwingen. Meerderheid en een klein deel van de oppositie kwamen overeen om pas in april 2018 verkiezingen te organiseren, hoewel de grondwet voorschrijft dat de tweede (en laatste) termijn van president Kabila eind dit jaar afloopt. De verzamelde oppositie en het middenveld blijven ervoor ijveren dat ten laatste in 2017 verkiezingen georganiseerd worden. Daar pleit ook de internationale gemeenschap voor.

Nog volgens Hickey vond Kabila het vreemd dat ‘de Veiligheidsraad gefocust is op schendingen van de Congolese grondwet, terwijl in de regio zoveel andere schendingen zijn’. Op de vraag van de delegatieleden om politiek gevangenen vrij te laten, vroeg Kabila om hem een lijst te bezorgen van die gevangenen.

‘Politieke repressie aan de kaak stellen’

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch had vrijdag de VN-delegatie al opgeroepen om ‘de politieke repressie in Congo aan de kaak te stellen om een zware crisis te vermijden’.

‘We hebben eraan herinnerd dat Congo op een cruciaal moment in zijn geschiedenis staat’, zegt de Franse ambassadeur bij de VN, François Delattre, na het ruim anderhalf uur durend onderhoud. De Franse ambassadeur riep alle politieke actoren in Congo op tot verantwoordelijkheid.

Eerder op de dag zag de delegatie ook al premier Augustin Matata Ponyo, die waarschijnlijk binnenkort vervangen zal worden door een vertegenwoordiger van een van de oppositiepartijen die met het regime een akkoord sloot over de verkiezingen.

.

Nu in het nieuws