© Twitter

Rotterdamse politie moet optreden en pakt 200 Zwarte-Pietbetogers op

In Rotterdam zijn om en bij de 200 Zwarte-Pietbetogers aangehouden. Ze overtraden volgens de politie een demonstratieverbod van burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA).

De burgemeester zou het noodbevel vrijdagavond uitgevaardigd hebben. Hij deed dit volgens bronnen van de NOS omdat er informatie was binnengekomen over extreem-linkse partijen die naar Rotterdam zouden afzakken naar aanleiding van de aankomst van Sinterklaas. 

De tegengehouden manifestanten waren aanhangers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Ze wilden naar de Erasmusbrug in Rotterdam, waar vlakbij de stoomboot van de Sint aanmeerde. Een kleine groep demonstranten wist aan de politie te ontkomen en zijn uiteindelijk alsnog naar de intocht van gegaan. Daar hebben ze een klein protest tegen Zwarte Piet gehouden.

Bij het wegvoeren van de aangehouden activisten naar een gereedstaande bus zijn over en weer flinke tikken uitgedeeld", liet NOS-verslaggever Robert Bas weten.

De Sint maakte met zijn paard en de Pieten een tocht door de stad Maassluis. Langs de kant stonden veel belangstellenden voor de intocht. Tegelijkertijd hielden honderden agenten in uniform en in burger de stoet in de gaten. Die agenten pakten tijdens de intocht een man op met een groot kapmes. Lees meer.

Man die met kapmes opgepakt werd tijdens intocht Sinterklaas, is dakloze Pool

© afp, epa

© EPA

© AFP

1/3

De politie in Maassluis heeft een man opgepakt die met een groot kapmes rondliep tijdens de intrede van Sinterklaas in Nederland. De man, een Pool zonder vaste woonplaats, was niet op weg naar de intrede van Sinterklaas, verklaarde hij aan de politie.

Sinterklaas is zaterdagmiddag aangekomen in Nederland. Hij maakte met zijn paard en de Pieten een tocht door de stad Maassluis. Langs de kant stonden veel belangstellenden voor de intocht. Tegelijkertijd hielden honderden agenten in uniform en in burger de stoet in de gaten en waren ook zo’n honderd particuliere beveiligers actief om de orde te bewaren.

Man opgepakt met kapmes

Die agenten pakten tijdens de intocht een man op met een groot kapmes. Hij liep in de buurt van de feestelijkheden toen de politie ontdekte dat hij met spullen in een rugzak rondliep “die niet bij een intocht horen”, aldus een woordvoerder van de politie tegenover de NOS.

Volgens De Telegraaf droeg de man camouflagekledij en had hij twee zakken bij zich. Het is volgens de krant onduidelijk of hij bij een van de protestgroepen behoort. De agenten controleerden de man omdat ze het verdacht vonden dat hij alleen rondliep op een kinderfeest, meldt nog RTL Nieuws.

De man bleek later op de dag een 31-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De man bleek een oud kapmes en andere gereedschappen bij zich te hebben. Na zijn aanhouding verklaarde de man op weg te zijn geweest naar een vriend en niet van plan te zijn om naar de intocht te gaan kijken. Nog volgens de politie werd het mes aangetroffen toen de Pool bij een van de controleposten werd gefouilleerd.

200 betogers opgepakt in Rotterdam

De agenten waren trouwens extra waakzaam, want in Nederland woedt de discussie over Zwarte Piet weer volop. Zowel voor- als tegenstanders hebben aangekondigd actie te zullen voeren tijdens de intrede van Sinterklaas in Maassluis. Onder meer tegenstanders van Zwarte Piet die zich verenigen in de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, hadden via facebook laten weten te zullen protesteren. Zij vinden Zwarte Piet racistisch.

De bussen met 300 demonstranten zijn door de politie tegengehouden in Rotterdam, daarom beslisten hun protest dan maar daar te houden. Daar werd later zaterdagmiddag de feestelijke intrede van Sinterklaas gevierd.

Maar de politie trad hard op tegen de betogers. In heel Rotterdam was een demonstratieverbod van kracht. Op drie verschillende plaatsen in de stad werden 200 betogers opgepakt omdat ze dat verbod overtraden.

Verordening

Ook in Maassluis was de politie op alles voorbereid. Om rellen te vermijden, geldt in de stad een noodverordening tot 03 uur zondagochtend. Door die noodverordening kan de politie gemakkelijker optreden tegen onruststokers en kunnen mensen preventief gefouilleerd worden.

© EPA

Behalve die noodverordening werden nog andere maatregelen genomen: dranghekken werden geplaatst om het feestterrein af te sluiten en honderden agenten worden ingezet. Onder meer 15 agenten van de ontmijningsdienst werden preventief opgeroepen om in te grijpen indien nodig.

Ook van de partij in Maassluis: de Nederlandse acteur Patrick Mathurin. Als ‘Nieuwe Sint’ probeert de zwarte acteur elk jaar een “positieve boodschap” te brengen. Mathurin werd door de politie gecontroleerd en verzocht het terrein te verlaten. Dat is volgens de politie alleen bedoeld voor ouders en kinderen.

© AFP

En Sinterklaas zelf? Die zei op de Nederlandse NOS Radio 1 dat hij nog niet veel aandacht heeft besteed aan de discussie over Zwarte Piet. “Ik ben straks in Nederland en dan pas ga ik daar eens rustig over nadenken.” De Sint heeft er vooral veel zin in. “Het is altijd een bijzonder moment. Al die mensen zijn zo blij om mij te zien en dat is geheel wederzijds.”

Pietenpact

Ook bij ons in België is de discussie over de rol van Zwarte Piet weer losgebarsten. Vrijdag raakte bekend dat de belangrijkste kinderzenders van ons land een Pietenpact ondertekend haddenwaarmee ze beloofden een einde te maken aan de “raciale stereotypering” van Zwarte Piet . Ook de speelgoedketen Dreamland, de onderwijskoepels, de Gezinsbond en vele anderen ondertekenden het Pact van vzw Huis deBuren.

Het Minderhedenforum weigert echter het pact te ondertekenen. “Het gaat niet ver genoeg”, zegt directeur Wouter Van Bellingen. “We zijn er niet van overtuigd dat de huidige Piet-figuur moet blijven bestaan.”

In Sint-Niklaas wordt Sinterklaas zondag verwelkomd. Maar daar zullen de Pieten gewoon zwart blijven, zegt organisator Marc Boon.

LEES OOK. Discussie over Zwarte Piet laat Vlaanderen niet onberoerd

Nu in het nieuws