© Margo Tilborghs/Winny Verhulst

Bezieler ‘Ge zijt van Essen als …’ verliest strijd tegen kanker

“De groep was voor mij een levensdoel geworden”

De bezieler van de facebookpagina ‘Ge zijt van Essen als …’ heeft zijn strijd tegen kanker verloren. Hij werd 54 jaar. Daarmee verliest de groep een man die zich steeds met hart en ziel heeft ingezet voor deze populaire groep.

Terwijl veel ‘Ge zijt van X, als …’ al lang niet meer actief zijn, is de facebookpagina van Essen altijd bijzonder levendig geweest. Dat was te danken aan de zorg en toewijding van beheerder Dirk Debacker. De man verloor op 11 november zijn moedige strijd tegen kanker. Hij laat een vrouw, zoon, schoondochter en een bijna geboren kleinkind achter.

Toen de site ‘Ge zijt van Essen als, …’ in 2013 werd opgericht, meldde Dirk Debacker zich aan als beheerder. Niemand kon toen vermoeden dat de facebookpagina drie jaar later 4645 leden zou tellen. Die leden moet je verdienen, elke dag weer. Het succes van deze facebookpagina was dan ook te danken aan Dirk Debacker en zijn medebeheerders.

Ook al woonde de uit Wildert afkomstige Dirk niet meer in Essen, toch kende en volgde hij het reilen en zeilen van de gemeente. “Ik ben in Essen geboren en woonde er tot mijn dertigste”, vertelde Dirk in een eerder interview. “Voor mijn werk verhuisde ik naar Nederland. Maar de band met Essen is er nog sterk. Mijn familie woont er nog steeds.”

Respect was het sleutelwoord dat Dirk hoog in het vaandel droeg. Het was een noodzaak om de site in goede banen te leiden. Hij bewaarde de huisregels goed en probeerde steeds met nieuwe ideeën te komen om de groep levendig te houden. Door zijn slepende ziekte was de groep voor hem een levensdoel geworden. Het was één van de redenen waarom hij bleef vechten tegen zijn ziekte. De enorme steun die hij kreeg van zijn virtuele vrienden bleef hem verbazen. Wanneer zijn gezondheid het had toegelaten wilde hij een reünie organiseren, zodat hij al zijn facebookvrienden zou kunnen ontmoeten.

Helaas heeft zijn ziekteproces dit niet toegelaten. Gisterenochtend, 11 november, is hij in het bijzijn van familie zachtjes ingeslapen.



Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio