Anti-Trumpprotest loopt uit de hand: jongeman neergeschoten

Print

In Portland is een zwarte tiener neergeschoten tijdens een anti-Trumpprotest. De plaatselijke politie zegt dat er geen agenten bij betrokken waren en wie er precies geschoten heeft is onduidelijk. Het zou gaan om een zwarte jongeman.

De man werd vanochtend vroeg neergeschoten toen hij terugkwam van een betoging. Het is onduidelijk in welke toestand hij zich bevindt. De politie riep iedereen op Twitter onmiddellijk op om het gebied te verlaten. Getuigen werd gevraagd zich te melden.

Donderdag werden in Portland, Oregon, 26 mensen opgepakt. En vannacht zette de politie pepperspray en lichtgranaten in nadat betogers het verkeer blokkeerden en de politie bekogelden.

In het centrum van New York kwamen betogers opnieuw bijeen in het Washington Square Park. Ook aan de Trump Tower op Fifth Avenue, waar de nieuwe president woont, verzamelden actievoerders .

Trump: “Zeer oneerlijk!”

Trump zelf haalde donderdag nog zwaar uit naar de manifestanten op Twitter. “Ik heb net een zeer open en succesvolle presidentsverkiezing gehad. Nu zijn professionele manifestanten, aangemoedigd door de media, aan het protesteren. Zeer oneerlijk!”, tweette hij. Vrijdagochtend veranderde hij zijn toon echter, en reageerde hij op een veel “presidentiëlere manier” op de protesten: “Ik hou van het feit dat de kleine groepen manifestanten van gisterenavond gepassioneerd zijn door ons geweldig land. We zullen allemaal samenkomen en trots zijn!”.

Trump verklaarde tijdens een interview met Wall Street Journal nog dat hij “een land wil waar de mensen elkaar graag zien”. Hij denkt echter niet dat hij met zijn campagneretoriek, waarin hij Mexicanen bijvoorbeeld verkrachters en dieven heeft genoemd, te ver is gegaan. “Neen, ik ben gewonnen”, antwoordde hij op die vraag.