Opnieuw protesten tegen Trump

Foto: AFP

Opnieuw protesten tegen Trump

Print

De gemoederen in de Verenigde Staten zijn vrijdag nog niet bedaard. In verschillende steden in het land zijn opnieuw enkele duizenden mensen op straat gekomen tegen de dinsdag verkozen nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Ze beschuldigen hem ervan minderheden uit te sluiten en roepen op tot respect voor de rechten en vrijheden.

In New York kwamen zowat 1.200 mensen samen in het park aan Washington Square, en stapten naar de Trump Tower. Sommige aanwezigen zwaaiden met Mexicaanse vlaggen, anderen hadden posters van de Democratische verliezer van de presidentsverkiezing Hillary Clinton bij zich. Ze riepen slogans als “dit is niet onze president”.

De manifestaties van vrijdag verliepen veelal rustig, nadat woensdag en donderdag op sommige plaatsen geweld was uitgebroken. Donderdag werden in Portland, Oregon, 26 mensen opgepakt.

Opnieuw protesten tegen Trump
In Portland gebruikte de politie traangas om de betogers uit elkaar te drijven. Foto: AP

Trump zelf haalde donderdag nog zwaar uit naar de manifestanten op Twitter. “Ik heb net een zeer open en succesvolle presidentsverkiezing gehad. Nu zijn professionele manifestanten, aangemoedigd door de media, aan het protesteren. Zeer oneerlijk!”, tweette hij. Vrijdagochtend veranderde hij zijn toon echter, en reageerde hij op een veel “presidentiëlere manier” op de protesten: “Ik hou van het feit dat de kleine groepen manifestanten van gisterenavond gepassioneerd zijn door ons geweldig land. We zullen allemaal samenkomen en trots zijn!”.

“Ik ben niet te ver gegaan, ik heb gewonnen”

Trump verklaarde tijdens een interview met Wall Street Journal nog dat hij “een land wil waar de mensen elkaar graag zien”. Hij denkt echter niet dat hij met zijn campagneretoriek, waarin hij Mexicanen bijvoorbeeld verkrachters en dieven heeft genoemd, ter ver is gegaan. “Neen, ik ben gewonnen”, antwoordde hij op die vraag.

Opnieuw protesten tegen Trump
Foto: AP