© Koen Dhollander

"Piet met enkel roetvegen gaat nog niet ver genoeg"

Vandaag, zaterdag, is het zover: de Sint meert om 13.45 uur met zijn stoomboot aan in Antwerpen. Nieuw dit jaar is dat Zwarte Piet niet meer bestaat. Zowat alle organisaties, van tv-zenders over winkelketens tot onderwijskoepels, hebben een Pietenpact ondertekend. Dat bepaalt dat Piet niet langer zwart is en knecht, en geen kroeshaar en al te opvallende rode lippen heeft. Opvallend: het Minderhedenforum zal het pact voorlopig niet ondertekenen, omdat het nog niet ver genoeg gaat, zo laat directeur Wouter Van Bellingen weten.

sdg

Volgens het Pietenpact is het Sinterklaasfeest er een van respect voor de traditie én voor iedereen, ongeacht zijn huidskleur.

Het Gemeenschapsonderwijs, het Katholiek Onderwijs, de Gezinsbond, Vlaamse kindertelevisiezenders en -producenten, jeugdtheaters en speelgoedketen Dreamland hebben het pact al ondertekend. Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx staan achter de compromistekst die Piet handhaaft maar alle racistische verwijzingen bant.

Vanaf 2017 zullen ze alleen maar pieten met roetvegen, ongeschminkte pieten of andere varianten laten aantreden. De tekst staat ter ondertekening op www.deburen.eu."Zwarte Piet als ondergeschikte knecht kan bij sommige bevolkingsgroepen en kinderen kwetsend overkomen. Dat mag nooit de bedoeling zijn”, zegt Wim Vanseveren, directeur van deBuren. Zwarte Piet wordt vervangen door eender wie. Als die maar geen zweem van discriminatie heeft, of raciaal kan worden geïnterpreteerd. “Piet is de vriend van Sinterklaas, die hem helpt om alles op tijd gedaan te krijgen. Niet in een ondergeschikte rol, maar evenwaardig.”

"Waardevol initiatief"

De bedoeling is dat zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en individuele personen in Nederland en Vlaanderen dit Pietenpact digitaal ondertekenen. Op die manier wil de intentieverklaring als breed gedragen compromis het nieuwe normaal worden in ons taalgebied.

Het Minderhedenforum is blij met het initiatief maar ondertekent het dus nog niet: "Het Pietenpact is een waardevol initiatief om de raciale stereotyperingen te bannen binnen Sinterklaas, het belangrijkste kinderfeest in Vlaanderen en Nederland", aldus directeur Van Bellingen.

"Maar voor ons als belangenbehartiger van mensen met een migratie-achtergrond, is het op dit moment nog niet mogelijk om het pact te ondertekenen. Momenteel zijn we niet overtuigd dat de huidige 'piet'-figuur moet gehandhaafd worden. We sluiten echter nog niet uit om op termijn toch het pact te ondertekenen wanneer de einddoelstelling van het Pietenpact meer duidelijk wordt. We zijn dan ook bereid om hierover de dialoog aan te gaan met deBuren en alle mede-ondertekenaars."

Nu in het nieuws