© Photo News

- - Crossen trekken merkbaar minder volk dan een jaar geleden

Problemen in het veldrijden: “De bussen die Nys meebracht, komen niet meer”

Onheilstijdingen in het veldrijden: een online bevraging van Sporza leert dat net geen 20 procent van de fans afhaakt nu Sven Nys is gestopt. Vorig weekend trokken alvast de crossen van Sint-Niklaas en Ruddervoorde veel minder volk dan vorig jaar. “Natuurlijk is er een Nys-effect”, zegt sporteconoom Daam Van Reeth. “Maar ook de overstap naar betaaltelevisie speelt mee.”

Jan-Pieter de Vlieger

Zou het kunnen dat de populariteit van het veldrijden over zijn hoogtepunt heen is? De vraag is eerder gesteld en de sport heeft vaak genoeg het tegendeel bewezen, maar de feiten zijn natuurlijk wat ze zijn: 4.000 toeschouwers in Sint-Niklaas in plaats van 8.000 vorig jaar. 1.500 toeschouwers minder in Ruddervoorde en ook voor de Jaarmarktcross in Niel lag de voorverkoop volgens organisator Ronald Spagnaerts “lager dan vorig jaar.”

Elk van die cijfers kan genuanceerd worden: Sint-Niklaas was vorig jaar de laatste en beslissende manche van de Bpost-Banktrofee, Ruddervoorde was koud en regenachtig, Niel moest het zonder vedetten Van Aert en Van der Poel doen. Maar Ronald Spagnaerts verwoordt ook wat alle organisatoren structureel voelen: “De bussen die Sven Nys meebracht, die komen dit jaar niet meer.”

Meer sportnieuws