Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Ellen Van Loy knap derde ondanks verstuikte enkel: “Een gevolg van mijn verleden als volleybalster”

Veldrijdenvrouwen Jaarmarktcross niel

Of ze haar wat ijs konden brengen? Ellen Van Loy werd gisteren derde in de Jaarmarktcross in Niel, maar de Kempense overschreed de finish wel met een verstuikte enkel. “Een gevolg van mijn volleybalverleden”, zegt de Telenet Fidea-renster.

“In de zaal heb ik tientallen keren mijn enkel omgeslagen”, herinnert Van Loy zich. “De eerste keer zit je nog in het gips, daarna heb je er steeds minder last van. Sindsdien spelen die zwakke enkels wel eens op en in Niel was het opnieuw zover na een domme slipper. Tijdens de cross heeft die enkel weinig invloed op mijn prestatie, al moet je toch iets meer opletten hoe en waar je je voet zet. Morgen zal het erger zijn, dan zal hij gegarandeerd blauw zien.”

Die enkelproblemen schrikken Van Loy echter niet af. Ook niet op de zware omloop in Niel, die op de schuine flank van de Rupeldijk toch enkele lastige loopstroken bevat. “Of er nu modder, zand of kasseien liggen, ik zal niet minder gretig aan een wedstrijd beginnen omdat op de ene ondergrond het risico op een pijnlijke enkel groter is.”

Haar woorden werden in de derde manche van de Soudal Classics kracht bijgezet door haar prestatie. Bijna twee rondes lang bepaalde Van Loy mee het wedstrijdbeeld. Winnares Sanne Cant moest alle zeilen bijzetten om haar 36-jarige concurrente in het vizier te houden. Het deed Van Loy duidelijk deugd.

“Dat bewijst dat ik toch nog explosief ben”, klopte ze zich trots op de borst. “Halfweg het seizoen en tegen al die jongere collega’s. Ik weet dat ik op die manier niet zal winnen, maar het leverde me wel een mooi resultaat op.”

Dromen van meer heeft Van Loy nooit echt gedaan. “Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat het tegen Sanne heel moeilijk is om te winnen, maar ik heb wel lef getoond en ben alles blijven geven zonder om te kijken. En je weet nooit… Sanne is toch een keer gevallen. Misschien vindt ze op een keer daarna haar ritme niet meer terug. Op het einde moest ik ook nog Jolien (Verschueren, red.) laten voorgaan, maar met die derde plaats ben ik meer dan tevreden.”