Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Wie is de baas bij de Great Old?

voetbalproximus leagueantwerp - cercle brugge(zondag 16.00u) - John Bico breidt in tumultueuze week macht bij Antwerp steeds verder uit

John Bico. Machtiger dan ooit. Foto: TOM GOYVAERTS

John Bico grijpt de macht op de Bosuil. De Franse Kameroener neemt steeds nadrukkelijker de touwtjes in handen. Laatste slachtoffers van Bico’s machtsgreep: coach David Gevaert en flankaanvaller Jordan Remacle. Gevaert gaf donderdag zijn ontslag uit onvrede met de situatie en Jordan Remacle wordt aan de kant geschoven.

Tot de komst van John Bico was het Patrick Decuyper en hij alleen die de plak zwaaide op de Bosuil. Maar John Bico krijgt als nieuwe sportief manager plots wel heel veel macht. De aanwerving van speler Isaac Koné vorige week was al de eerste transfer van Bico uit ‘eigen stal’. Door nu ook Sadio Demba en Jeffrey Rentmeister - tot nu toe speler bij Sporting Hasselt - toe te voegen aan de technische staf, heeft hij zijn macht in het sportieve departement nog wat uitgebreid. Opvallend: Sadio Demba was vorig seizoen al de assistent van John Bico bij White Star en Jeffrey Rentmeister was de speler waar White Star vorig seizoen bijna drie punten extra aan verdiende, omdat hij niet-speelgerechtigd was toen hij met Seraing tegen het White Star van John Bico uitkwam. Dat zij nu in de Antwerpse staf worden opgenomen, was voor trainer David Gevaert hét signaal om zijn ontslag aan te bieden. De Oost-Vlaming was teruggekeerd bij Antwerp als T1 onder het bewind van sportief manager John Bico, maar al snel bleek Gevaert gewoon de goedkoopste oplossing - Antwerp betaalde hem nog door na zijn vertrek in mei - met een Pro License-diploma. Dat is nodig om in orde te zijn voor de licentiecommissie. Gevaert voelde zich al van bij het begin het vijfde wiel aan de wagen, maar mocht wel voor en na elke wedstrijd de keuzes van Bico verantwoorden voor de pers. Na de ontwikkelingen van deze week kon Gevaert zich “onmogelijk nog vinden in de huidige constructie”. Meer commentaar wilde hij niet kwijt over zijn beslissing.

De macht van Bico bij Antwerp deint dus alleen nog maar verder uit. Er wordt beweerd dat John Bico bij zijn komst zelfs financiële hulp heeft geboden aan Decuyper en Antwerp. Vorig jaar gaf de sterke man van Antwerp 15 miljoen euro uit - waarvan 5 miljoen opzij werd gezet voor Eddy Wauters - maar met alle extra investeringen van afgelopen zomer zou een nieuwe kapitaalsinjectie welgekomen zijn. Er werd toenadering gezocht tot de steenrijke Chinese voetbalclub SIPG FC, gefinancierd door de haven van Shanghai. Met die deal was meer dan tien miljoen euro gemoeid zijn, maar het akkoord is nooit getekend. Nog geen week na het afspringen van de Chinese deal verscheen plots John Bico op het toneel.

Over hoe het vandaag gesteld is met de financiële gezondheid van de club, doen wilde verhalen de ronde. Wat vaststaat, is dat Antwerp in aanleg van schrapping is bij de Belgische voetbalbond. Er zouden nog schulden zijn bij de KBVB, maar dat zou slechts om een erg klein bedrag gaan en de club zegt dat het dit intussen al heeft rechtgezet.

Sponsor haakt af

De hele heisa heeft ook gevolgen op vlak van sponsoring. Sportoase heeft gisteren het contract met de club stopgezet, omdat het zich niet meer kan vinden in de waarden die Antwerp uitstraalt en ontevreden is over de huidige gang van zaken. De keten van sportclubs zegt wel dat de spelers welkom blijven om te trainen in Sportoase - waar ze wekelijks gaan fitnessen - maar dat alle openlijke verwijzingen tussen club en Sportoase moeten verdwijnen.

Alsof het nog niet woelig genoeg was deze week op de Bosuil, hield John Bico ook grote kuis in de spelerskern. Jordan Remacle is de eerste speler die wellicht mag opkrassen. Na een incident in de kleedkamer op zondag na de wedstrijd tegen Roeselare is Remacle persona non grata geworden op de Bosuil. Hij was de hele week niet op de club en is op weg naar de uitgang. Officieel is Remacle nog een speler van de club, maar de kans is bijna onbestaande dat hij ooit nog een wedstrijd voor de Great Old zal spelen. John Bico wil duidelijk maken dat er met hem niet te sollen valt.