“De verkiezing van Trump creëert ook nieuwe opportuniteiten”

Foto: REUTERS

“De verkiezing van Trump creëert ook nieuwe opportuniteiten”

Print

President in spe Donald Trump blijft wereldnieuws. Uit goede bronnen hebben we vernomen dat ook vrijwel alle Amerikaanse diplomaten in Brussel zich deze week een beroerte zijn geschrokken. Het hele apparaat had zich ingesteld op een voortzetting van het beleid onder Obama. Nu is de voortzetting van dat beleid één groot vraagteken.

Wat zal het aantreden op 20 januari 2017 van Donald Trump als 45ste president van de VS veranderen voor de wereld? In deze krant kijkt professor Rik Coolsaet in de geschiedenis van de toekomst. Zijn analyse is zeer boeiend. Want Coolsaet volgt de Amerikaanse politiek al vele jaren en op het vlak van de internationale relaties heeft hij een netwerk waarop de meeste van onze politici stikjaloers zijn.

Coolsaet doet niet mee aan de hysterie die de voorbije dagen in Europa is ontstaan naar aanleiding van de verkiezing van Trump. Hij wijst wel op een levensgroot gevaar: het feit dat de wereld niet weet waar hij met Trump precies aan toe is. Luiden de waarderende woorden van Trump voor Vladimir Poetin een verbetering van de relaties met Rusland in, of zal de traditionele afkeer van Rusland van de Amerikaanse Republikeinen al snel leiden tot een nieuwe Koude Oorlog? En wat wil Trump precies met het conflict in het Midden-Oosten, nu het tijdperk van IS lijkt te eindigen? Het is niet duidelijk en blijkbaar weten de Amerikaanse diplomaten in Brussel het vandaag ook nog niet.

Nog veel belangrijker voor ons: hoe moeten wij ons met de Europese Unie na de verkiezing van Trump gaan opstellen in onze internationale relaties? Voormalig Europees commissaris Karel De Gucht was de eerste die deze week zei dat wij deze gelegenheid moeten aangrijpen om Europa sterker te maken. En professor Coolsaet treedt hem bij. Met Trump als president mag Europa weinig goed nieuws verwachten. We zullen meer een eigen koers moeten varen. En dat kan ook, nu de Britten zichzelf als traditionele waakhond van de VS via de Brexit buiten de unie hebben gezet.

De verkiezing van Trump veroorzaakt niet alleen een crisis in allerlei internationale netwerken, ze creëert ook meteen nieuwe opportuniteiten. Hopelijk is dit de hefboom die Europa in beweging kan zetten, nadat de voorbije maanden is gebleken dat zelfs de Brexit blijkbaar niet voldoende was als wake-upcall.

De VS willen zich onder Trump hergroeperen. Wat stelt Europa daar tegenover? De komende jaren zijn er in heel wat Europese landen verkiezingen. Gaan we kiezen voor de natiestaten van Le Pen, Dewinter en Wilders? Of opteren we voor een project dat Europa handhaaft op de wereldkaart? Voor ons is het antwoord op deze vraag vanzelfsprekend. En wat denkt u?

.

Nu in het nieuws