Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Geen Voskuil bij Giants, geen Mwema bij Oostende

Jean-Marc Mwema in overleg met Roel Moors.Vanavond staan ze in verschillende kampen. Foto: WAS

Geen Voskuil bij Giants, geen Mwema bij Oostende

BasketbalEUROMILLIONS BASKET LEAGUEOostende - Port of Antwerp Giants (zaterdag 20.30u) - Aanwinsten van voorbije week verschijnen nog niet op parket

Port of Antwerp Giants werkt vanavond in Oostende de topper van de achtste speeldag af. Als ongeslagen leider, maar wel gehandicapt. “Naast Ryan Anderson (knie) is ook nieuwkomer Alan Voskuil geblesseerd en niet inzetbaar”, aldus sportief manager Leo De Rycke. Oostende trok deze week dan weer Jean-Marc Mwema aan, maar het gewezen boegbeeld van de Giants is nog niet speelgerechtigd.

Na de successen op het parket, 12 op 13 in officiële wedstrijden (competitie, Supercup, FIBA Europe Cup en Beker van België) kende Port of Antwerp Giants een turbulente week. “Dat kan je wel stellen”, sakkert Leo De Rycke. “En dat is gezien de resultaten en de goede sfeer bijzonder jammer. Eerst waren er de familiale problemen met Micah Mason, waardoor hij terugkeerde naar de States, dan kwam het slechte nieuws dat Ryan Anderson zes weken out is met een knieblessure en last but not least kan onze nieuwe aanwinst Alan Voskuil vanavond niet spelen vanwege een letsel. We trekken dus met een gehavende kern naar Oostende.”

Mwema niet speelgerechtigd

Oostende geraakt onder stoom en versterkte zich de voorbije week bovendien met Jean-Marc Mwema. De Sinjoor, het boegbeeld van de afgelopen jaren van de Giants - maakt vanavond zijn debuut nog niet, aangezien hij nog niet speelgerechtigd is.

“Ik verlengde mijn contract bij de Giants niet omdat ik op mijn 26ste de tijd rijp vond voor een buitenlands avontuur. Maar na de campagne met de Belgian Lions half september had ik nog geen onderdak. Limburg United polste me enkele weken geleden, maar toen waren er nog opties, meer bepaald in Griekenland. Jammer genoeg ben ik er nog niet in geslaagd om dat buitenlands avontuur in te vullen. Deze week kwam Oostende met een voorstel. De Belgische kampioen komt ook in de Champions League uit en bij deze club kan ik mijn carrière hopelijk een nieuw elan geven. Uiteraard is het meegenomen dat hier met Gillet, stadsgenoot Kesteloot, Boukichou en Salumu vier Belgian Lions aantreden. Belangrijk voor de integratie.”

De kustploeg ontmoet vanavond Port of Antwerp Giants.

“Dat is uiteraard een speciaal toeval. Ik heb er begrip voor dat sommige Antwerpse fans het moeilijk hebben met mijn transfer naar Oostende. Maar ik bewaar niets dan mooie herinneringen aan de Giants. Roel Moors was mijn ex-ploegmaat en is een kameraad. Ja, ik heb gezegd dat ik na mijn buitenlands avontuur mijn carrière bij de Giants wilde afsluiten. Ik geef die buitenlandse uitdaging niet op. En wie weet volgt er nog een tweede episode in mijn eigen stad. Maar nu gaat de focus eerst naar mijn nieuwe club Oostende, de prijzenpakker van de jongste vijf jaar die ook dit seizoen nationaal en Europees wil scoren. En ja, er werd al gekscherend gevraagd of ik vanavond de spelersbus van de Giants zal nemen (knipoogt).