Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

JudoEK voor beloftentel aviv

Hemiksemnaar Matthias Casse begint zonder druk aan EK: “Er hoeft helemaal niks”

Gisteren is in Tel Aviv het Europees kampioenschap judo voor beloften gestart. De Antwerpse hoop is gericht op Matthias Casse uit Hemiksem, de olympische sparringpartner van Dirk Van Tichelt.

Negen jonge Belgen werden naar Tel Aviv uitgezonden. Naast Maxine Heyns van Antwerp United (zij kwam gisteren al in actie, maar verloor in de eerste ronde, red.) was dat voor onze regio ook Matthias Casse. Die haalde in juni verrassend zilver op de European Open in Madrid en werd prompt door Dirk Van Tichelt gevraagd om sparringpartner te zijn in Rio, met het gekende bronzen succes als gevolg.

Voor Casse is het een bijzonder druk najaar geworden. In september vocht het 19-jarige talent op het EK voor juniores, maar ging hij er in de zestiende finales uit. Vorige week op het Belgisch kampioenschap bij de seniores pakte hij wel de nationale titel. “Ik voelde mij nochtans niet helemaal fit na de zware weken en een stage in Malaga, waar ik onder meer met de olympische en Europese kampioen uit mijn gewichtsklasse kon trainen. In tegenstelling tot het EK voor juniores wordt er nu op het EK tot 23 jaar niets verwacht van mij en kan ik helemaal ontspannen aan het tornooi beginnen.”

Casse start zaterdag met een kamp tegen de Zweed Victor Busch (21). De twee vochten nog nooit tegen elkaar. Busch liet zich dit jaar met een derde, vijfde en zevende plaats op European Opens wel gelden op internationaal vlak.