Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© SMB

Voetbal1ste amateurklasse Dessel - Oudenaarde zaterdag 19.30u - Ratko Vansimpsen lyrisch over spitsbroeder en smaakmaker Leo Njengo

“Leo heeft de trap van Cristiano Ronaldo”

Dessel beleeft een droomseizoen. Na tien speeldagen is het als enige in de reeks nog ongeslagen en moet het alleen titelfavoriet Beerschot Wilrijk laten voorgaan. Flankaanvaller Leo Njengo (22), te licht bevonden door Westerlo, ontpopt zich steeds meer als smaakmaker en was dit seizoen al goed voor zeven goals en drie assists. Hoe goed is die Njengo? Zijn spitsbroeder Ratko Vansimpsen is razend enthousiast.

Francis van hoof

Techniek

Ratko Vansimpsen: “Leo heeft een uitstekende techniek en kan zowat alles met de bal, zowel uit stand als in beweging. Als ik hem bezig zie op training, ben ik soms jaloers.”

Traptechniek

Vansimpsen: “Leo heeft een bijzondere traptechniek. Hij heeft een zwabberbal in de voeten, zoals Cristiano Ronaldo. Voor een doelman zijn dat altijd moeilijke ballen.”

Snelheid

Vansimpsen: “Leo is bijzonder snel, ik kan niet tegen hem op. Samen met Jari Breugelmans is hij onze snelste speler. Hij is bijzonder explosief.”

Dribbelvaardigheid

Vansimpsen: “Er zijn er weinigen die het kunnen, maar Leo kan uit stilstand een dribbel uitvoeren en maakt haast onmiddellijk snelheid. Hij is bijzonder dribbelvaardig, maar soms neemt hij te veel hooi op de vork en loopt het slecht af.”

Kopspel

Vansimpsen: “Leo is niet de meeste kopbalsterke speler, wat mogelijk te maken heeft met zijn kleine gestalte. Al kopte hij vorige week tegen Hasselt een bal wel mooi tegen de touwen.”

Efficiëntie

Vansimpsen: “We hebben een aantal jongens die een doelpunt kunnen maken, maar met zeven goals en drie assists is Leo toch behoorlijk trefzeker, al had hij er zelfs nog meer kunnen maken. Maar toch: zeven goals in tien matchen, dat is een uitstekend gemiddelde voor een flankaanvaller.”

Balvastheid

Vansimpsen: “Leo is veeleer klein van gestalte, maar hij staat toch stevig op zijn benen. Je krijgt hem niet makkelijk van de bal gezet, wat vooral te maken heeft met zijn snelheid van uitvoering. Hij schuwt ook de duels niet en zet vaak druk op de tegenstander in balbezit.”

Samenspel

Vansimpsen: “Leo is niet onmiddellijk de man van de combinatie, maar het loopt wel steeds beter. Leo zoekt graag man tegen man de actie op. Dan is hij op zijn best, en als ploegmaat weet je dat je dan moet wegblijven.”

Potentieel

Vansimpsen: “Leo heeft het potentieel om hogerop te geraken, maar is nog in ontwikkeling. Dessel is een prima club voor hem, hier kan hij rustig beter worden en daar kan hij in zijn verdere carrière alleen maar bij varen.”