Gratis onderzoek om huizen energiezuiniger te maken

Geert Van den Berge van Igemo voert een thermografische scan uit van een woning in Bornem Foto: Theo Derkinderen

Zes gemeenten uit regio stappen in project en gaan de wijken bezoeken

Gratis onderzoek om huizen energiezuiniger te maken

Print
Bornem / Puurs / Willebroek / Berlaar / Sint-Katelijne-Waver / Duffel -

Zes gemeenten uit het arrondissement Mechelen nemen deel aan See2Do. Een Europees project dat de inwoners wil aanzetten om hun CO2-uitstoot te verminderen door hun woning energie-efficiënt te renoveren. In verschillende wijken in de gemeenten zullen huizen thermografisch onderzocht worden.

Het gaat om de gemeenten Bornem, Berlaar, Duffel, Puurs, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. Verscheidene wijken in die gemeenten zijn uitgekozen omdat er bijvoorbeeld veel huizen staan die in de jaren zeventig zijn gebouwd en nog niet of te weinig geïsoleerd zijn. “Het project loopt over een periode van drie jaar. Het is de bedoeling dat we in totaal zevenhonderd thermografische scans van woningen uitvoeren. Met een speciaal meettoestel wordt bekeken of en waar er warmte verloren gaat”, zegt projectleider Geert Van den Berge van Igemo. “Daarnaast willen we ook 270 keer advies aan huis geven. Dan komt er iemand langs en die gaat de woning grondig bekijken en uitleggen wat er kan gedaan worden om de huizen energie-efficiënt te maken.”

Zo kunnen spouwmuren opgevuld worden, er kunnen nieuwe ramen en deuren worden gestoken of het dak kan geïsoleerd worden. “De scans die we nemen en de huisbezoeken zijn gratis. En we geven ook tips over bijvoorbeeld premies. Ook dat is belangrijk.”

In Bornem komen in een eerste fase de vogeltjeswijk en de omgeving van de wijk Het Zand aan bod. In Ruisbroek gaat het om de omgeving van de Dr. F. De Wachterlaan en de Bloemenwijk. In Willebroek werd de wijk Den Brandt uitgekozen en in Duffel de wijk De Beunt. In Berlaar start het begeleidingstraject in de Stationsstraat en in Sint-Katelijne-Waver gaat het eveneens om de omgeving van de Stationsstraat. Nadien komen er andere wijken aan bod in de zes gemeenten.

Wie niet in de geselecteerde wijken woont maar toch maatregelen wil treffen om zijn huis beter te isoleren, kan ook steeds terecht aan het renovatieloket in uw gemeente.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio