© Leo De Nijn

Tot acht jaar cel geëist voor afrekening tussen maffiaclans

Dertien mannen stonden terecht voor hun betrokkenheid bij een moordpoging op twee Georgiërs in Mechelen. Volgens het parket ging het om een afrekening tussen twee Oost-Europese maffiabendes.

Het incident speelde zich ruim vijf jaar geleden af in het Mechelse Vrijbroekpark. Twee mannen werden er aangevallen door een groep van meer dan tien mannen. In het tumult werd ook met een mes gestoken. “De vechtpartij heeft niet lang geduurd maar er is wel hevig gevochten. De politie vond heel wat bloedsporen in de buurt tot zelfs een stukje menselijk vlees. Maar bij hun aankomst was iedereen al op de vlucht geslagen”, zei openbaar aanklager Nathalie Van de Weyngaert. “Pas toen er zich twee zwaargewonde Georgiërs aanboden op de spoedafdeling van het Sint-Maartenziekenhuis kwam er iets meer duidelijkheid.”

De twee hadden messteken aan het hoofd, op de rug, in de armen en in de borststreek. “Vrij snel kwamen we te weten dat één van de slachtoffers een directe medewerker was van een kopstuk van de Georgische maffia. Later werd dan ook duidelijk dat de steekpartij te maken had met een bendeoorlog tussen de Tbilissi-clan en de Kutaisi-clan, twee rivaliserende criminele bendes uit Georgië.”

Tegen zeven beklaagden, die vanuit Italië waren overgevlogen, werd acht jaar cel gevraagd. Vijf andere betrokkenen hangt een celstraf van vijf jaar boven het hoofd en één man riskeert zes jaar cel.

De verdediging vond dat het gevoerde onderzoek niets bewees. “Er is geen enkel bewijs geleverd waaruit blijkt dat mijn cliënten van plan waren om iemand te doden. Bovendien is er van hen geen enkel spoor teruggevonden op de plaats van de feiten: geen DNA, geen vingerafdrukken. Niets. Er wordt in het onderzoek totaal niet aangetoond dat zij op het ogenblik van de feiten in het Vrijbroekpark waren”, zei advocate Erica Caluwaerts. Uitspraak valt over een maand.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio