© Sven Van Haezendonck

Geluidsoverlast ergert bewoners in hartje binnenstad

In het hart van de Mechelse binnenstad ervaart 82 procent van de ondervraagde bewoners geluidsoverlast tijdens evenementen. Dat blijkt uit een enquête van de wijkraad centrum waar 320 bewoners aan hebben deelgenomen.

Vooral afgelopen zomer noteerden leden van de wijkraad opvallend meer klachten over het storend karakter van evenementen. “Omdat wij wilden weten of dat gevoel bij een meerderheid van de mensen leefde, hebben wij de enquête georganiseerd”, zegt Michel Vanderbeek.

Bij een duizendtal mensen stopten vrijwilligers een vragenformulier in de bus, en er was ook online een bevraging. Dat resulteerde in 320 reacties. Uit de enquête blijkt dat geluidsoverlast in de kern van het centrum wel degelijk een probleem is. Dat is het gebied met onder meer de Vismarkt, de IJzerenleen, de Grote Markt en de Veemarkt, maar ook de straten rond de Kruidtuin.

"56 procent ervaart altijd geluidsoverlast"

“Liefst 56 procent van de mensen daar ervaart altijd geluidsoverlast tijdens een evenement en 26 procent soms. Dat is opmerkelijk, omdat net erbuiten 86 procent van de bewoners zegt geen problemen te ervaren”, stelt Roelof Goudriaan. Daar trekt de wijkraad conclusies uit, met voorstellen voor verbeterpunten.

“Maar opgelet, bijna iedereen geeft aan de evenementen te waarderen. Dat de mensen die in het centrum wonen ze willen afschaffen, is een misvatting”, geeft Marina Mariën aan. Al mag er van de centrumbewoners gerust wat meer spreiding komen.

"Toenemend aantal commerciële evenementen"

“Ik heb hoegenaamd geen probleem met evenementen zoals de 1000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker, Dwars door Mechelen of de Speeldag, maar wel het toenemend aantal commerciële evenementen zoals Aper’eau, de maatjes- en paellafeesten of de avondmarkten met veel muziek”, legt Vanderbeek uit.

Net daarom vraagt de wijkraad een aantal maatregelen, om de situatie leefbaar te houden. Meer informatie bijvoorbeeld als er evenementen plaatsvinden. “De bewoners in het overlastgebied worden slecht verwittigd. Vier op de tien zegt zelfs helemaal niet op de hoogte te zijn”, zegt Roelof Goudriaan.

Het resultaat is dat bewoners vaak bij de politie terechtkomen voor informatie en daardoor gefrustreerd geraken. “In die zin vragen we meer aandacht voor geluidsoverlast bij het afleveren van vergunningen. De perceptie leeft dat het stadsbestuur nu bijna altijd een vergunning geeft voor het maximaal toegestane geluidsniveau”, vertelt Mariën.

"Politie heeft geen meetapparatuur"

Het is bij bewoners algemeen bekend dat ze bij overlastsituaties de politie kunnen bellen. Toch hebben ze kritiek op de controles en de bereidheid om overlast te onderzoeken. “Mensen worden wandelen gestuurd met de boodschap dat de politie geen meetapparatuur heeft. Nu, dat is niet het antwoord waarop mensen zitten te wachten”, stelt Goudriaan.

Samen met zijn collega’s vraagt hij ook meer aandacht voor de nachtelijke overlast volgend op evenementen. Vooral in de buurt van cafés en nachtwinkels dan. En ook wildplassen blijft een probleem.

Ondertussen had de wijkraad al een overleg met schepen van Wijk- en dorpszaken Katleen Den Roover (N-VA). Zij vraagt een aantal adviezen op bij de stadsdiensten. Na evaluatie wil ze die voorleggen aan het schepencollege, om rond de jaarwisseling terug te koppelen naar de wijkraad.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio