BAANBREKERS. VITO wil met auto's de baan op om elektriciteit aan huis te leveren

Foto: Bert De Deken

BAANBREKERS. VITO wil met auto's de baan op om elektriciteit aan huis te leveren

Print
Mol - Bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol lanceert gedelegeerd bestuurder Dirk Fransaer een opmerkelijk idee: “Waarom zouden wij geen wagens met elektriciteit op de straten sturen om mensen te bevoorraden?” Hij doet het voorstel in Baanbrekers, de reeks in Gazet van Antwerpen over vernieuwende bedrijven in de regio.

Fransaer: “Het enige dat je moet doen is thuis een batterij hangen die regelmatig wordt opgeladen met stroom. Je stuurt vervolgens gewoon een vrachtwagen met elektriciteit langs. Die koppelt zich via een stopcontact aan de batterij en een kwartier later is ze opgeladen.” Voor de batterij verwijst Fransaer naar de Tesla: die elektrische wagen heeft een bodemplaat die eigenlijk bestaat uit duizenden kleine batterijtjes. Thuis wordt dat een 'Power Wall' die kan worden geïnstalleerd als opslag van energie. Zo'n accu kost de particulier 7.500 euro en gaat tien tot twintig jaar mee.

Volgens Dirk Fransaer is het idee zeker interessant voor kmo’s, en ook voor bakkers en kappers, die meer stroom nodig hebben dan een normaal gezin. Of voor boerderijen die ver van het dorpscentrum liggen, wat de distributiekost erg duur maakt.Het is ook mogelijk om op je werk elektriciteit te 'tanken' in je wagen, en thuis weer over te tanken naar je batterij. 

 

 

Lees ook: BAANBREKERS. Deze bedrijven zetten knappe koppen aan het werk

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio